Vogelvereniging Vogelvreugd

Zwarte Roodstaart

Nederlandse naam: Zwarte Roodstaart
Latijnse naam: Phoenicurus Ochruros
Continent(en): Afrika , Azië, Europa,
Specifiek vindgebied:  Van Zuidwest Portugal tot West-China
Grootte: 14 cm
Zwarte Roodstaart - Phoenicurus Ochruros

Algemene omschrijving

Het mannetje is zoals de naam zegt zwart en heeft een roodbruine staart die regelmatig op en neer trilt als er enige inspanning is. Op de vleugels is een witte vlek te vinden bij volwassen exemplaren. De pop is geheel grijs/bruin. De zang of roep stelt eigenlijk niet zo veel voor, het is eigenlijk een krassend geluid met af en toe een tjekgeluid erbij.

Omgeving

Het verspreidingsgebied van de zwarte roodstaart beslaat Midden- en Zuid- Europa, een deel van Azië en een deel van Afrika. De zwarte roodstaart is van nature een echte bergbewoner, maar de soort is een cultuurvolger geworden in de loop der tijd en is steeds meer te vinden in menselijke nederzettingen.

Deze bergvogels maken een nest in, op of tussen rotsen en rotsrichels, maar de vogels die de mensen gevolgd zijn, maken gebruik van openingen in dakspanten, muurgaten en ook van de door de mens gemaakte half open nestkasten. Het nestmateriaal dat wordt gebruikt voor de aankleding van een nest, bestaat uit mos, plantendelen en wat dierlijk haar. 
 

Kweekverslag(en)