Vogelvereniging Vogelvreugd

Kweekverslag Zilveroor nachtegaal

door: H. van den Berg


Vorig jaar ( 2010) kon ik door ruiling in het bezit komen van 3 jonge zilveroor nachtegalen, hier van heb ik 1 koppel, ook weer door ruiling met andere Kwekers onverwant kunnen maken.

Dit Kweekkoppel, allebei in 2009 geringd, heb ik apart gezet in haakse ren van 5 meter lang, en dan om de hoek nog eens 6 meter lang, dus ruimte genoeg. de vogels konden het prima met elkaar vinden. Zie de Foto.

In de winter  (2010) toen het zo'n 10 tot 15 graden vroor, heb ik ze voor de zekerheid in het binnenhok gezet, waar ze bijna nooit ingingen.

In januari  2010 zag ik al paringen! dit terwijl de pop in juni 2009 geboren is.

Toen de lente in aantocht was, heb ik het luikje naar buiten weer open gezet, en zag ik de vogels begin april met nestmateriaal in de snavel rondvliegen naar een conifeer toe waar ik een nest man dje in had gemaakt. De Nachtegalen hebben daarin een begin gemaakt, maar het nest werd niet afgebouwd, ik denk door het koude weer. Tot dat ik tot mijn grote verbazing in een andere conifeer door toeval een vrijstaand nest ontdekte met daarin 3 eieren. Het nest hing wat scheef, dus heb ik het netjes vast gemaakt met groen ijzerdraad ,wat men ook wel in de tuin gebruikt, voor het opbinden van bloemstengels. Op deze manier kon het nest niet meer vallen of omkiepen.

De datum van het eerste ei wist ik niet, dus ik ging er vanuit dat als ze bevrucht waren? Het eerste ei tussen 1 en 4 mei kon uitkomen. De vogels broeden prima, en wisselden elkaar geregeld af. 3 mei; nestcontrole, nog niets. 4 mei, een grote afknapper!! 3 jongen dood op de grond,ik verdenk de man van deze (mis) daad.

Op 18 mei hebben de zilveroren weer een nieuw nest met 2 eieren daarin, ze broeden goed. Maar ik deed het nu anders, de man gaat 2 dagen voor de eieren uitkomen in de ren ernaast. Pop met Jonge Nachtegaal De man op 29 mei apart gezet in de ren ernaast, zo kunnen ze elkaar toch zien en horen. Op 1 juni is het zover! 2 jongen in het nest, ik hoop dat het nu goed gaat, maar zo te zien denk ik van wel. De man is het er zeker niet mee eens, hij hoort de jongen zeker bedelen, want hij gaat aardig tekeer, en zingt van s''ochtends 4 uur tot s''avonds laat, en wil graag weer bij de Pop. Maar dat gaat niet door, hij heeft straf, en heeft het er zelf naar gemaakt. Voorlopig moet de man nog even vanaf de zijlijn toekijken.

De zilveroren krijgen van mij aangeboden; pinky's, buffeloo's, witte meelwormen, en in het begin,miereneieren, sprinkhanen geknipt,redrunners,wasmotten en krekels. ook staat er altijd een bak met fruitafval met een stuk gaas afgedekt,hieruit vliegen vele fruitvliegjes die ze graag opeten en voeren aan de jongen.

Op 6 juni wilde ik de jongen ringen met 3,2 mm, dit lukte nog maar net! om de ringen zat ventielslang. op 13 juni deed ik nestcontrole, maar trof een leeg nest aan, de jongen waren al uitgevlogen, ze hebben nog niet eens een staartje! Snel heb ik een stukje gaas gemaakt over het waterbadje voor het geval dat!

De pop voert prima ,en de 2 jongen groeien als kool. Binnenkort gaan ze apart als ze zelfstandig zijn. ik ben heel blij met mijn eerste eigen fok zilveroor nachtegalen.

Misschien komt er nog een tweede ronde, aan de vogels ligt het niet, behalve dat het op een manier moet die ik liever niet zou toepassen, het zou mooi zijn als de man ook gewoon mee kon doen, maar goed het is niet anders.

Dit Kweek verslag is gemaakt door de kweker zelf.