Vogelvereniging Vogelvreugd

Kweekverslag Witkruin Shamalijster

Kweek met de Witkruin Shama door: Mark Claesen


Eind 2012 kreeg ik van een vriend een koppeltje witkruinshama's met als doel een kweekprogramma op te starten van deze vogels samen met nog een kweker in Duitsland. 
De vogels werden apart ondergebracht in kleine volières van 1.2 breed x 1.2 diep x 2.3m hoog.
Deze overwinteringsplaats was niet verwarmd maar wel vorstvrij.
Als voeding werd insectenpatée van orlux aangeboden waaraan levende meelwormen en buffalowormen werd toegevoegd.  Vanaf februari werden ook diepvries pinkies en wasmotlarven bijgegeven.
Eind februari begonnen de man en de pop met elkaar contact te maken door te zingen.  Bij deze vogels zingen immers zowel de mannen als de poppen.
Begin april werd besloten de man bij de pop te plaatsen.  Het was uitkijken hoe deze confrontatie zou verlopen. Reeds onmiddellijk zag alles er veelbelovend uit. Zodra de pop de man in zicht kreeg zette deze zich klaar om te paren.  De paring gebeurde dan ook onmiddellijk met als gevolg dat de pop onmiddellijk begon met nestbouw.  Na 4 dagen werd reeds het eerste ei gelegd.
Bij nestcontrole na vijf dagen werd vastgesteld dat er drie eieren werden bebroed.  Het broeden gebeurde enkel door de pop, de man hield zich alleen bezig met baltsen en zingen.
Alles ging prima en na veertien dagen lagen er eierschalen op de grond. Yes, inderdaag 3 jongen in het nest.
Er werden steeds meer insecten verorbert en na 5 dagen was het hoogtijd om de jongen te ringen.
Helaas de zevende dag was de kleinste van de jongen dood, de dag erna de middelste en de dag erna de oudste. Wat was hier aan de hand? 
Een week later weer drie eieren en weer drie jongen.  Ze groeiden weer goed tot ze geringd waren; toen viel mij op dat de pop vanaf dag 7 niet meer  in de blok ging overdag, alleen nog 's nachts. Met dezelfde catrastrofale gevolgen, daar de temperatuur bij ons overdag rond 12° was.
Nu werd er verwarming in de blok gemonteerd met een thermostaat zodat de temperatuur in de blok op 30° constant kon gehouden worden. Dit leek te lukken en na drie weken vlogen de eerste jongen uit.
Het is wonderbaarlijk hoe rustig deze vogels zijn en ongelooflijk maar waar , bij een ouderdom van 6 weken beginnen de jongen reeds te fluiten. Het is nog wel maar oefenen , maar toch...
Mannen en poppen hebben dezelfde kleur en zingen allebei, dus voor geslachtsbepaling is er wel degelijk een DNA -test nodig. De witte kruin krijgen ze pas na de eerste rui.
Ik ben zeer tevreden met het kweekresultaat want heb uiteindelijk toch 5 jongen(3-2) kunnen kweken uit dit koppeltje.
Deze rustige vogels zijn een echte aanrader voor iedere vogelliefhebber die houd van een mooie zang.