Vogelvereniging Vogelvreugd

Witgesterde Blauwborst

Nederlandse naam: Witgesterde Blauwborst
Latijnse naam: Luscinia svecica cyanecula
Continent(en): Antarctica, Azië, Europa, Noord-Amerika,
Specifiek vindgebied:  De blauwborst is een vogel die voorkomt in Europa, Azië, west-alaska en noord Amerika.
Grootte: 15 cm
Witgesterde Blauwborst - Luscinia svecica cyanecula

Geslachtsonderscheid

De man heeft een bruin tot donkerbruin rugdek en een opvallende helderblauwe bef. Dit alleen in de broedperiode. In de winter valt dit blauw bijna geheel weg. Onder het blauw zit een kastanje bruine rand, buikkleur is bruin/grijs. Op de staart is deze vogel rood/bruin met een zwarte band aan het eind. De witgesterde heeft in het blauw een witte vlek, vandaar ook deze naam. 

De pop ziet er hetzelfde uit als de man op de witte vlek na en heeft veel minder blauw. Is ook niet zo helder van kleur. Bij ons komt deze soort voor in moeras/ rietgebieden.

Specifieke kenmerken

Broeden gebeurt dan in de vrije natuur ook in het riet, op de grond goed verborgen tussen het riet of in graspollen. Het nest wordt gemaakt van grashalmen, mos en wat dode riethalmen. Maximaal worden er zo’n zes eieren gelegd. Die groenblauw van kleur zijn en soms voorzien zijn van wat vlekjes op de stompe kant. De eieren worden tussen de twaalf en veertien dagen bebroed en hoofdzakelijk door de pop. De jongen verlaten na een dag of veertien het nest en kunnen dan nog niet goed vliegen. In de natuur worden de jongen grootgebracht met hoofdzakelijk insecten.