Vogelvereniging Vogelvreugd

Kweekverslag Tangara Turquoise

Kweekverslag Tuquoise Tangara (Tangara Mexicana) door: P. van der Voort


Aankoop

Ik kocht het koppel begin september ( eind van kweekseisoen 2012 ) om er in 2013 mee proberen te kweken Begin oktober 2012 heb ik in een hok van 3.00 x 3.00 x 2.00 met wat kunst groen al mijn vruchteneters gedaan ( er werd toch niet meer gekweekt )
Ze zaten hier samen met : 1 koppel Roodpoot honingzuiger , Masker pitpit , Blauwe pitpit , Violet organist , 2 koppel Geelpoot honingzuiger.

Voeding

Als voer werd versterkt : het eivoermengsel wat ik van Alex Mulder heb gekregen n.l.:
180 gram Cous cous en 275 ml water bij elkaar voegen, en dan een paar uur laten staan, zodat het er goed in kan trekken. Vervolgens 6 eieren (middelgroot) toevoegen en 2-3 minuten mixen, een paar minuutjes laten staan en dan 7 minuten in de magnetron (vol vermogen). Als het goed gegaan is, dan heb je een mooie “eiercake”. Eerst af laten koelen en dan in kleine stukjes malen met een foodprocessor. Daarna kan het meteen de dievries in. Bij het dagelijks eivoer maken ontdooi ik 1 portie en vervolgens en voeg ik er nog een klein schepje Aves Opfok en Aves Insectenstrooipoeder aan toe.
Hierna ontdooi ik 1 eetlepel Pinky en 1 eetlepel Buffalo dit meng ik door het gehele eivoer
Dit heb ik verder aangevuld met Nutribird Unikomplet , Claus Rood I en Spirulina

Kweek

Op 20 oktober vond ik een nest met 1 eitje erin , dit werden er in totaal 3 Ik heb de tangara`s nooit in de buurt van het nest gezien. Toch lag er op 2 november een mooi jong in het nest , in totaal werd er elke dag 1 jong geboren met een totaal van 3 jongen 
zodra er jongen waren werden er 3 x per dag levende wasmot , gesneden diepvries krekels en wasmotlarven door gedaan. Na 4 dgn was het kleinste jong verdwenen de 2 overgebleven jongen zijn geringd met 2,9 mm op de 5e dag. Op 18 november , de 16e dag zijn de jongen uitgevlogen en zijn niet meer op het nest teruggekeerd.

Er werd geen ruzie gemaakt met andere vogels , alleen als er gevoerd was bleef de man bij de eivoer bak en de pop vloog af en aan met stukjes wasmotlarven en krekels. Het leek net of de man de voerbak bewaakte zodat de rest van de vogels er niet bij kwam

Ronde 2

Op 1 december lag het eerste ei van het volgende legsel in het oude nest. In totaal werden er weer 3 eieren gelegd. De jongen van het 1e legsel werden totaal niet weggejaagd ook al zaten ze vlak bij het nest. 14 december lagen er 2 jongen in het nest , het derde ei was onbevrucht

Nu werden de jongen van het 1e legsel wel verjaagd. Direct na uitkomst , zijn de 2 oudere jongen verwijderd uit de kweekvlucht naar een broedkooi. De jongen groeiden goed en zijn na 13 dagen uitgevlogen.

Ronde 3

De volgende dag - 29 dec. lag het eerste ei weer in een ander nest in een kleine kunstkerstboom op ongeveer 0.80 mtr hoogte. In totaal werden er weer 3 eieren gelegd.Dit nest was onbevrucht en hierna heb ik het broedseisoen beeindigd.