Vogelvereniging Vogelvreugd

Kweekverslag Roodoorbuulbuul

Kweek met de Roodoorbuulbuul 2011 door: P Looymans


Voorbereiding

Het koppel heeft binnen de winter doorgebracht in een grote broedkooi met een glazen tussen schot zodat ze elkaar konden zien.

Op 22 maart de Roodoorbuulbuul in de buiten voilere gedaan het was mooi weer 17”c en de hele dag zon. Woensdag 27 april is het nest klaar in de klimop, 29 april het 1”ei,30 april het 2”ei en 1mei het 3”ei en met broeden begonnen.

Eieren komen uit

Na 11- 12 dagen broeden komen op 12 mei alle 3 de eitjes uit,na 5 dagen wou ik ze ringen met 3,5mm ringen maar ze waren al te groot.

Wat het voeren betreft geef ze elke dag diepvries pinkies,buffelwormpjes en geblanceerde diepvries meelwormen,soms met eivoer of met universeel en dat om en om en soms bestrooid met insectenstrooipoeder en met spirulina.

De Roodoorbuulbuul pop broed alleen,de man houdt de wacht zodat er geen ander vogels in de buurt van het nest komt.

De jongen wordt door de beide ouders gevoerd ook stukjes fruit (appel,peer en banaan).

Vogels vliegen uit

Op 22 mei  zijn de 3 jonge vogels uitgevlogen het zijn vogels zonder staart,ze komen niet op de grond ze blijven hoog in de voilere bij elkaar op een tak,ze zijn bruin op de rug en wit op de buik,je hoort ze niet roepen als ze honger hebben.

Ze zijn nu 3 dagen uitgevlogen en ik zie nu dat de Roodoorbuulbuul pop veertjes uittrekt op de buik van de jonge vogeltjes ze zijn nu alle 3 op de buik kaal,na 2 dagen was het uittrekken van de veertjes afgelopen ze waren wel kaal maar hadden er geen last van.

Na een week uitgevlogen te zijn worden ze wat actiever en de staart is al een hele stuk gegroeid ze zitten s”nachts tegen elkaar aan,maar nooit op dezelfde tak.