Vogelvereniging Vogelvreugd

Kweekverslag Roodkeelsialia

Mijn eerste fok met de Roodkeelsialia - Sialia sialis door: M. van Paassen


De aankoop.

Vorig jaar oktober zag ik een advertentie op de vogelmarktplaats staan waarin een koppel roodkeelsialia’s aangeboden werd. Ik heb het altijd al prachtige vogels gevonden en kwam hiermee de mogelijkheid om zo’n jong koppel in mijn bezit te krijgen. De prijs beviel mij wel zodat ik de telefoon pakte om nadere informatie op te vragen. Het betrof een geringd koppel uit 2010/2011. Het was goed dat ik de vogels de volgende dag op mocht komen ophalen. Het was inderdaad een prachtig koppel.

Het bleek nog niet eenvoudig om deze vogels uit de vlucht te vangen, want het zijn zeer behendige vliegers. Dat moet ook wel als je weet dat ze in de vrije natuur, net als vliegenvangers, ook vliegende insecten uit de lucht kunnen vangen.

Uiteindelijk lukte het toch ze in mijn transportkooi te krijgen en tevreden ging ik huiswaarts.

Het werd nog even spannend doordat de pop van het vangen dreigde het loodje te leggen. Ze was zo gestrest dat het erop leek of ze dood ging. Na een lichte massage kwam ze weer bij. We stopte haar weer in de kooi en het leek ons het beste ze nu met rust te laten.

De kweek.

Doordat deze vogels van nature redelijk vroeg in het jaar tot broeden overgaan leek het mij toch niet verstandig om in maart al een nestkast op te hangen. Door de lang aanhoudende kou van dit jaar leek mij 6 april dat de vogels er behoefte aan hadden. Direct werd deze geïnspecteerd. eerst door de man. Blijkbaar was de kast goed bevonden want de man liet op het stokje voor het invlieggat een zacht gezang horen met waarschijnlijk de mededeling dat zij ook maar eens een kijkje moest gaan nemen. En binnen een half uur had de pop ook de boel geïnspecteerd. Niet alleen de binnenkant maar ook de buitenkant moest onderzocht worden. Op 7 april zag ik dat de man de pop vaker begon te voeren. Hij begint ook steeds harder te zingen. Het wordt ook melodieuzer, bijna lijsterachtig. Op 8 april zie ik de man voor het eerst met nestmateriaal slepen. Hij sleept het niet in het nestblok, maar volgens mij probeert hij de pop te stimuleren. De hint was goed aangekomen want op 9 april was de pop flink in de weer met het door mij aangeboden nestmateriaal wat bestond uit kokosvezel, gedroogd gras, mos, en kleine takjes en worteltjes. Het bouwen ging met vlagen. Op het moment dat het koud was stopte de bouwactiviteiten en bij warm weer was zij erg actief.

Toch was het pas ’s avonds 18 april dat ik de man voor het eerst zag baltsen. Hij zat hoog op een tak, zijn vleugels hingen trillend naar beneden en spreidde zijn staart. Hierdoor werd de blauwe kleur prachtig zichtbaar. Hierbij liet hij luid zijn prachtige lijsterachtige gezang horen. Op een gegeven moment hipt hij in deze baltshouding zenuwachtig van tak naar tak. De pop zit doodstil laag op een takje en aanschouwt het geheel. Na een tijdje gaat het besluipen over in duikvluchten over de pop heen. Na een aantal duikvluchten gaat hij naast de pop zitten en paart verschillende malen.

Op 24 april merk ik op dat de pop regelmatig afwezig is. Zou zij in de nestkast zitten? Zo ja, dat zouden er eieren moeten zijn. Ik ben niet zo van nestcontroles, maar het leek mij noodzakelijk om toch eens te gaan kijken wat er aan de hand is. 5 mooie blauwe eieren. De pop neemt het broeden op als haar taak. De man voert de pop op het nest en houdt de wacht. Ook als de pop het nest tijdelijk verlaten heeft komt de man met een lekker hapje voor zijn vrouw. Wat een huwelijk!

7 mei zie ik dat de pop met een bekje vol buffalowormen het nestblok ingaat. Er zijn dus jongen! Mijn voornemen was om ze te ringen dus van nu af aan ging ik de dagen tellen. Op de 6e dag wilde ik ze ringen. Omdat er geen voorgeschreven ringmaat is besloot ik 3,5mm en 4mm ringen te prepareren. Dat wil zeggen dat ik er een ventielslangetje omheen doe om te voorkomen dat de ouders er mee gaan rommelen.Er wordt de eerste week driftig gevoerd met krekels (maat 4), wasmotlarven en buffalo’s. Alles levend. Ook de krekels. Deze doe ik in een plastic aquarium van 40 cm lang en 25 cm breed en 30cm hoog. Hierin heb ik twee bamboestokjes geklemd, omdat ik zag dat de ouders het angstig vonden om direct op de bodem van het aquarium te springen. Dit doen ze nu via de bamboestokjes. Hier kan ik 2 tot 3 bakjes kerkels in één keer indoen. De rest van het levend voer doe ik in rvs bakjes. Ik bestrooi al het levend voer. De ene dag met Aves strooipoeder, de andere dag met spirulina van Avian. Op een of andere manier kon ik niet het juiste moment vinden om de jongen op de 6e dag te ringen. Uiteindelijk werd het 15 mei. Ik schrok hoe groot ze al waren. De stoppels kwamen al door en 2 vogels hadden hun oogjes al open. 4 Prachtige jongen en één onbevrucht ei. Op het moment van ringen kwam spontaan mijn schoonzus even langs. Ik zei: “Je komt als geroepen, ik heb nog een mooi klusje voor je”. Ik liet de jonge vogels zien en ze was meteen verkocht. Dat kun je toch niet laten schieten! Samen hebben wij de ringen om de pootjes gedaan. Het is maar goed dat ik ook 4 mm ringen had. Er was er uiteindelijk maar 1 jong die een 3,5mm ringetje paste en de overige 3 jongen werden voorzien van een 4 mm ring. Volgende keer toch eerder!

Vanaf 8 à 9 dagen zag ik dat de pop ook een stukje druif meenam naar het blok. 25 mei zag ik ’s morgens dat er 2 jongen waren uitgevlogen. Prachtig strak in de veren zittende miniatuurtjes va de ouders. Eén vogeltje had al een opvallend blauw staartje in vergelijking tot het andere vogeltje.

Toen ik later op de dag terug kwam van een boodschap zag ik tot mijn schrik dat er één jong in mijn vijvertje lag. Hij leek niet dood dus als een speer het hok in. Helaas was hij onderkoeld geraakt door het koude water. Wat een pech! Eerst de vijver afgedekt. Het was zonde en waarschijnlijk was het een jong mannetje. Hij was al mooi blauw. Wel zag ik dat er 3 jongen op een takje naast elkaar in een struik zaten. Ik had dus nog 3 prachtige jongen over. Hpen dat alles goed blijft gaan. ’s Nachts is het ook nog flink koud, maar mijn gedachten zeiden: “in hun geboorteland is het ’s nachts nog veel kouder, dus gezonde jongen moeten dit kunnen verdragen”. Mijn ongerustheid bleek onterecht. De ouder geven de jongen goed te eten. In 6 weken hebben ze 70 bakjes krekels, 1 kg buffalowormen, 1kg meelwormen (ik wacht tot ze vervellen want ik voer alleen maar witte wormen) en 10 bakjes wasmotlarven opgevoerd!

Ondertussen is het 7 juni en de pop heeft alweer belangstelling voor het nest. Het nest werd weer opgeknapt want er werd weer druk met nestmateriaal gesleept. Tussen 8 en 12 juni zit de pop regelmatig in het blok.13 juni zie ik bij nestcontrole al weer 5 prachtige eitjes liggen. De jongen vliegen al heel goed en de man voert soms nog bij. Ze zijn al goed zelfstandig en ik zie tot nu toe geen enkele vorm van ruzie. Maar toch zal ik, als de jongen binnenkort zelfstandig zijn, gaan scheiden van hun ouders omdat ik verwacht dat het wel problemen gaat geven als de eieren van het 2e nest uitkomen.

Kortom. Ik ben er achter gekomen dat sialia’s prachtige, sterke vogels zijn. In het begin zijn ze wat nerveus. Ze zijn goed opgewassen tegen ons klimaat en zijn, naar mijn mening, redelijk eenvoudig te verzorgen en goed mee te kweken. Tot op heden zitten mijn vogels nog steeds zonder medebewoners en ik verwacht dat dit met vogels van gelijke grootte, maar niet gelijk van kleur, geen enkel probleem zal opleveren. Ik kan deze vogels iedere serieuze vogelliefhebber aanraden, want het is een ook nog eens een sierraad in de volière.