Vogelvereniging Vogelvreugd

Kweekverslag Middel Beo

Fokverslag Gracula Religiosa Intermedia - Middel Beo door: J. Bontenbal


Aanschaf:

Ik heb in september 2012 een koppel middel beo’s gekocht. Het was een ongeringd koppel van 2009. Er zaten we sekspapieren bij. Ze zagen er goed uit dus ik kocht ze. Alleen vond ik de vogel die de man moest zijn veel plomper dan de pop. Dus heb ze over laten seksen. De uitslag was het zelfde als op de papieren die ik erbij gekregen had. Het moest om een bewezen koppel gaan, die zelfde man hand ook jongen van deze vogels bijzich.

Die man raadde mij aan om de vogels vanaf dat moment binnen te houden tot aan het voorjaar. Zo gezegd zo gedaan. Bij thuiskomst heb ik ze in het nachthok gedaan. Ze moesten het binnenhok delen met een koppel Afrikaanse hoppen die wel naar buiten konden. De hoppen gaan door een gat van 2,50 cm naar buiten en naar binnen.

Voeding:

De man waarvan ik de beo’s kocht zij tegen mij je moet ze niet teveel eten geven en dan het volgende: een handje appel,T16 of beo korrel, en universeel voer. Geen meelwormen want dat maakt ze vet en dan ben je de vogels zo kwijt volgens hem.

Huisvesting:

Het nachthok die de vogels ter beschikking hebben is 2m hoog x 3m diep x 1,50 breed. De volière is 5 meter lang, 3 en 2 m breed, 2,50 meter hoog. Die moeten ze delen met een koppel grijsflank gaailijsters, en een koppel Afrikaanse hoppen en op de grond een koppel roulrouls.

Vanaf februari heb ik het invlieggat van het nachthok naar de volière groter gemaakt zodat de beo’s ook naar buiten konden. De man had dat zeer snel door, bij de pop duurde het een week voordat ze echt buiten kwam. Ze sliepen gelukkig uit zichzelf altijd binnen. Het is daar nog verwarmd.

Kweek:

22-2-2013 heb ik op de beurs in Zwolle een mooi nestblok gekocht afmeting 50 cm diep x 30cm breed en 30 cm diep. Die heb ik in het nachthok opgehangen zodat ze er in konden slapen. Daar heb ik wat takjes in gedaan zodat ze niet op een kale ondergrond hoeven te slapen. Al snel brachten ze er meer takjes heen. Na een week lag er een laag van 20 cm takjes in.

Alleen zag ik steeds het mannetje met takjes naar het blok vliegen. Op zaterdag 16-3-2013 zag ik een paring van de beo’s. Totaal nog niet verwacht. Op zondag 17-3-2013 zag ik twee keer paring van de beo’s. Vlak na een paring zag ik voor het eerst dat de pop ook takjes naar het blok aan het brengen was. Dus ik verwacht in de week van 18-3-2013 toch wel eieren.

Mijn verwachting was dus goed, op dinsdag 19-3-2013 hebben de beo’s hun eerste ei gelegd. Ik dacht dat er een dag tussen zou zitten dat het tweede ei gelegd zou worden maar dat is niet zo. Op 20-3-2013 is het tweede ei gelegd. De beo’s broeden bij het eerste ei al. De eieren zijn blauwig met bruine spikkels. De beo’s zullen tussen de 14 en 17 dagen broeden. Ik dacht dat het vrouwtje alleen aan het broeden was maar de man broed dus ook. Ik betrapte hem een paar keer dat hij uit het blok kwam.

Op dinsdag 2 april 2013 lag het eerste jong in het blok. Ik was gelukkig maandags al begonnen met levend voer te geven, met het idee van als ze toch eerder uitkomen hebben ze wat levend voer. Maandags was er alleen nog geen jong. Dinsdag ochtend heb ik weer levend voer gegeven aan de vogels, en gelijk een foto gemaakt in het blok. Daar vond ik het eerste jong aan.

Toen ik buiten stond was het mannetje gelijk wasmotten aan het kleinmaken voor het jong.

Zaterdag 6-4-2013, de jongen groeien goed. De ouders doen het heel erg goed. Ik had een paar dagen geen fruit gegeven omdat ik dacht dat het niet gegeten werd, maar toen ik vandaag witten, en rode druiven naar het hok bracht vloog het mannetje gelijk met druiven naar de jongen toe. Dus vanaf vandaag voer ik elke dag goed fruit, nutribird en natuurlijk de insecten.

De eerste dagen bracht vaders of moeders steeds maar 1 a 2 wasmotten of meelwormen naar de jongen nu gaat de met snavels vol. Dus het gaat nu als een speer. Na 8 dagen ging bij het eerste jong de ogen open.

Ringen van de beo’s.

Ik had een kennis gebeld die ook met beo’s kweekt en gevraagd na hoeveel dagen ik ze moet ringen. Want er zijn wel verslagen te vinden maar geen ring datum. Hij vertelde mij dat het sterk verschilt tussen de jongen. De ene vogel kan na 5 a 6 dagen de ringen al om de ander een dag later. Ik belde die man toen ze 6 dagen oud waren. Dus maandag middag proberen te ringen, dat ging nog niet. De poten waren nog te flexiebel, dus kon ze er zo weer afhalen. De volgende dagen gingen ze er weer  zo af. Op een leeftijd van 10 dagen en de ander 9 dagen bleven ze zitten. De jongen heb ik geringd met 7 mm ringen, dat een prima ringmaat is voor deze vogels. Er staat 8mm voorgeschreven maar die zijn veel te groot. De jongen heb ik snel terug gelegd in het nest om de volgende dag weer te kijken. Bij het jong die ik op een leeftijd van 10 dagen had geringd zat de ring er nog omheen. Bij de één dag jongere vogel was de ring eraf. Gelukkig lach de ring onder de vogel dus kon die weer gebruiken. Nu bleef de ring ook beter zitten, de ring ging ook moeilijker om de poot heen.

Waar ik later nog wel op terug kom ( na het seksen )is het volgende. Toen ik vorig jaar jonge Afrikaanse hoppen had was er één die grotere en dikkere poten had dan de andere twee. Dat bleken ook één man en twee poppen te zijn. Dat zelfde zie ik nu bij de jonge beo’s. Het jong van 10 dagen oud heeft langere tenen dan het jong van 9 dagen oud. Verder zien ze er beide het zelfde uit,de ene iets groter maar niet veel. Dus of je ze nou aan de poten kan seksen als ze jong zijn, daar kom ik later op terug.

Dit kan ik niet na vertellen want een week voor het uitvliegen was 1 jong opeens dood. De dag daarvoor nog bekeken en helemaal niks aan de hand. Het jong dat dood is gegaan was uiteindelijk wel een stuk kleiner dan het andere jong. Terwijl ze heel lang gelijk opgingen qua groeien. Balen maar we moeten verder. Dit jong moet het redden.

Uitvliegen.

Het jong was op een leeftijd van 4 weken oud uitgevlogen ( op Koninginnedag ). Het leek wel of hij gewacht heeft omdat toen ik in het hok kwam hij in het gat van het blok zat en nog geen minuut daarna vloog hij naar beneden.

Wat ik mezelf af vroeg is dat of jonge beo’s gelijk goed kunnen vliegen. Want beo’s staan soms wel eens bekent als slechte vliegers, en ze zijn best zwaar. Maar het jong weet de hoge stokken goed te vinden in het nachthok. Gelukkig zit hij nog lekker in het nachthok waar geen kou is of regen.

Er zijn veren opgestuurd voor DNA. Zelf denk ik dat het een man is maar we wachten het af.

Volgende ronde.

Tijdens dat het jong nog in het blok lag waren de ouders het nest alweer aan het klaarmaken voor ronde 2 van dit jaar. Ben er zelf erg trots op. Heb deze beo’s pas sinds september 2012 en in april al een jong groot.