Vogelvereniging Vogelvreugd

Kweekverslag IJsvogel

Kweekverslag met De IJsvogel door: J. Vermeulen


De balts

Als de bals begint zul je je ijsvogels veel horen, dit zijn hele hoge piep geluiden. Op een gegeven moment zul je zien dat het mannetje met een visje in zijn bek zit,met de kop van het visje naar voren,dit doet hij alleen als hij het vrouwtje wil voeren of als er jongen zijn natuurlijk. Vanaf dit moment kun je ze weer bij elkaar plaatsen (bij mij wordt dan de tussen wand weg gehaald zo hoeft er niemand aan een nieuwe volière te wennen). Na een paar dagen zal het vrouwtje een visje aannemen en zijn ze voor dat broedseizoen weer aan elkaar gepaard. Na een week gaan ze graven in een van de broedpijpen,soms in beide. Het mannetje blijft steeds visjes aanbieden,nu mag hij elke keer na het aannemen van het visje paren. Als het nest helemaal uitgegraven is zullen de eieren gelegd worden.

Broeden - De Kweek

Mijn popje gaat bij het 4e ei zitten broeden en meestal legt ze er dan nog 2 eieren bij. Het broeden duurt ongeveer 21 dagen. Zorg er voor dat je voordat de eieren uitkomen echte kleine visjes hebt,ter grote van een halve tot max. 1cm deze visjes worden de eerste 3 tot 4 dagen gevoerd daarna kun je weer normale visjes voeren. Na ongeveer 5 dagen worden de jongen geringd met 3,5mm ringen.

Dit is VOOR dat de ogen open gaan!

Na ongeveer 3 weken zitten ze in de veren en in die week zullen de jonge ijsvogels uitvliegen. Zodra je ziet dat ze zelf een visje vangen moet je ze bij de ouders weg halen. Als de jongen weg zijn zullen de ouders snel weer een ronde gaan broeden,maar let wel op zodra er geruid wordt moeten de ijsvogels weer gescheiden worden van elkaar anders gebeuren er ongelukken. Ook de jongen zullen aan het einde van de zomer ieder een aparte volière moeten hebben.

Als je je aan de regels van dit kweekverslag kunt houden dan kun je heel veel plezier beleven aan het kweken met de mooiste vogel die er in Nederland rond vliegt.