Vogelvereniging Vogelvreugd

IJsvogel

Nederlandse naam: IJsvogel
Latijnse naam: Alcedo Atthis
Continent(en): Europa,
Specifiek vindgebied:  Nederland
Grootte: 17 cm
Temperatuur: Winterhard
IJsvogel - Alcedo Atthis

Algemene omschrijving

De ijsvogel is ongeveer 17 cm groot waarvan de snavel 3,5 cm groot is en hij weegt ongeveer 40 gram.

Geslachtsonderscheid

Een volwassen man heeft een zwarte snavel,het vrouwtje heeft aan de basis van de ondersnavel oranje/rood. De kop,rug en vleugels zijn kobalt blauw zijn stuit is ijsblauw,daar heeft onze ijsvogel zijn Nederlandse naam aan te danken. De borst is oranje tot bordeaux rood. De pootjes zijn kort en fel rood met zwarte nageltjes.

Specifieke kenmerken

Een van de belangrijkste dingen die je moet weten van ijsvogels is ! dat ze buiten de broedperiode geen soortgenoten verdragen. Dit komt omdat het voedsel concurrenten van elkaar zijn. In de maanden April tot en met September is er voedsel in overvloed,maar in de maanden. Oktober tot en met Maart kunnen ze maar net genoeg voedsel bemachtigen om zelf in leven te blijven. Dus op het moment dat de rui begint moeten ze apart van elkaar gehuisvest worden.

Omgeving

Mijn ijsvogels hebben een volière van 4m lang 1,5m breed en 2,5m hoog waarvan de zijkanten blind zijn en het dak is half dicht. De volière is op te splitsen in 2 volières van 75cm breed.(waarom leest u later in dit verslag). Een ijsvogel heeft altijd schoon helder en enigszins stromend water nodig dit is makkelijk en goedkoop te realiseren door een plastic bak van 90 liter een klein vijverpompje en een uv lampje van 7 watt. IJsvogels graven hun nesthol in de natuur in steile oevers of in wortelkluiten van omgevallen bomen,deze is 80 tot 100 cm lang met aan het einde een holletje van 10cm doorsnede. Dit heb ik na gebootst door 2 gaten in een plaat hout van 50cm bij 60cm te boren met een diameter van 5cm ,hier steek je een pvc pijp van 80cm lang met een diameter van 5cm in. Aan het einde van de pvc pijp komt een nest kast van 20cm breed,20cm hoog en 15cm diep. De pvc pijp en de nest kast worden gevuld met zand.

Aan de voorkant van de houten plaat heb ik purr schuim gespoten en fijn zand er op gelijmd. De ijsvogels zullen 1 van de gaten uitkiezen en uitgraven,in de nestkast zullen ze een holletje graven waar ze de eitjes leggen.

Voedsel

Het voedsel van de ijsvogel in de natuur bestaat voor 90 procent uit visjes en 10 procent uit insecten. Het eten van ijsvogels in gevangenschap; Als basis voedsel krijgen mijn ijsvogels visjes met een maximale grote van ongeveer 8cm dit is afhankelijk van de soort vis je moet niet alleen naar de lengte kijken maar ook naar de hoogte van de vis( een winde is slanker dan een goudvis). Er worden ongeveer 20 visjes per vogel per dag gegeten. Daarnaast krijgen ze bij mij Morio wormen Meelwormen, wasmot larven en af en toe sprinkhanen.