Vogelvereniging Vogelvreugd

Grasparkiet

Nederlandse naam: Grasparkiet
Latijnse naam: melopsittacus undulatus
Continent(en): Australië,
Specifiek vindgebied:  Australië
Grootte: 18 cm
Temperatuur: Winterhard
Grasparkiet - melopsittacus undulatus

Algemene omschrijving

Algemeen De grasparkiet is een papegaaiachtige. De lichtgroene is de wildkleur grasparkiet zoals deze in Australië oorspronkelijk voorkomt. De grasparkiet is gemiddeld achttien centimeter groot en kan vijftien tot twintig jaar oud worden .Ze kunnen goed tam worden, het zijn slimme vogels en zijn gek op aandacht. Ze komen in vele kleuren voor: blauwe, gele, witte, bonte, grijze en nog veel meer.

Geslachtsonderscheid

Een van de meest gestelde vragen op fora, is mijn grasparkiet een man of pop (vrouw)? Normaal gesproken is dit niet moeilijk om te zien. Een man heeft blauwe neusdoppen en een pop (licht/donker) bruine neusdoppen. Echter geldt dit niet bij sommige kleurslagen/mutaties. Bij jonge vogels is het verschil nog moeilijker te zien, omdat dan de neusdoppen witachtig van kleur zijn. Bij jonge poppen kunt u nog rond de neusgaten een wit-achtige ring zien die bij mannen ontbreekt, helaas deze methode kunt u pas goed gebruiken als u meerdere jonge vogels heeft kunnen bekijken en het verschil hierin kunt herkennen.

Voortplanting: Grasparkieten zijn geslachtsrijp wanneer ze tussen de negen en tien maanden oud zijn. Echter is het raadzaam om grasparkieten niet in de kweek te gebruiken als deze nog geen jaar oud zijn, voornamelijk voor de pop is dit het geval omdat ze legnood kan hebben. legnood houd in dat de pop problemen heeft met het leggen van eitjes dit kan desastreuze gevolgen hebben. Als u wilt kweken met grasparkieten kunt u het beste een pop in een broedkooi plaatsten en na een aantal dagen pas een man erbij plaatsen. Het voordeel is dat de pop de ruimte al heeft kunnen verkennen en als de man in de ruimte wordt geplaatst sneller in broedstemming komt. Dit herkent u aan de steeds donkerder (bruin) wordende neusdoppen bij de pop. Als de pop eitjes gaat leggen kunt u dit zien aan de ontlasting, de pop bouwt torens van poep (ze poept steeds op dezelfde plaats) in plaats van harde zwartwitte poepjes verkleurd dit tijdens de kweek naar bruine tot bruingroene natte ontlasting. Het popje legt om de dag een eitje, meestal vier à vijf in totaal, maar soms wel meer.Het popje komt na het leggen van het tweede eitje het broedblok bijna niet meer uit en zal de man haar voeren. Na ongeveer 18 dagen komen de eitjes steeds om de dag uit. De jonge vogels worden gevoerd en krijgen een grote krop vol met voer. Binnen enkele dagen komen de eerste veertjes tevoorschijn en na ongeveer 5 weken komen de jongen uit het broedblok. Pas na week 6-8 als de jonge vogels zelfstandig zijn mogen ze bij de ouder vogels worden weggehaald. (Wettelijk mogen grasparkieten van hun ouders gescheiden worden als ze 43 dagen oud zijn.)

Specifieke kenmerken

Ziekten en Rui: Een gezonde vogel is alert en levendig. De ogen zijn helder en de ontlasting is vrij stevig, zwart met wit. Een zieke grasparkiet zal “bol” gaan zitten, u kunt overwegen met de vogel naar een (vogel)dierenarts toe te gaan. Enkele keren per jaar zal de vogel een rui periode ingaan, kortweg “Rui” genaamd. De vogel zal ook bol zitten en er ziek uit kunnen zien. De rui kan je herkennen aan witte stoppels rond de kop van de vogel. Vitamine aanbieden (opgelost door eivoer) zal eng sinds helpen deze periode goed door te komen. Rui houd in dat de vogel zijn beschadigde veren of verloren veren gaat vernieuwen, er komen nieuwe veren hiervoor in de plek. Dit kost enorm veel energie vandaar dat de vogel er bol uit gaat zien, als de vogel schrikt zal hij zijn verenkleed weer strak trekken/dragen (om weg te kunnen vliegen) een zieke vogel blijft bol zitten in dit geval of sneller terugvallen in deze houding. Over de rui hoeft u zich niet al te veel zorgen over maken, bij een verder gezonde vogel zal dit enige weken duren en hierna zal de vogel weer een prachtig verenkleed bezitten. 


Aanschaf en kosten:  De beste tijd om een grasparkiet aan te schaffen is na de kweekperiode (globaal april – juli) in deze periode worden veel jonge vogels te koop aangeboden door kwekers. De gemiddelde prijs voor een grasparkiet varieert van € 5,- tot €15,- en meer voor een speciale kleurslag of mutatie maar ook voor een goede tentoonstellingsvogel zal de prijs hoger zijn. Uiteraard zijn andere aanschafkosten denkt u aan een kooi of volière en niet te vergeten voeding en mineralen, dierenarts kosten etc.

Voedsel

Ik geef mijn vogels zaadvoer (Braet) aangevuld met eivoer (Easyyem) maagkiezel en grit. Ook krijgen mijn vogels een mengsel van noten en fruit (Allmix) Houd per vogel 8 gram zaadvoer per dag aan.Het eivoer moet u apart aanbieden en let hierbij op dat u dit dagelijks ververst en controleert dat het eivoer van goede kwaliteit is (bederf). maagkiezel en grit gebruikt de vogel om aan zijn mineralen te komen maar ook om het zaadvoer in zijn maag te kunnen verwerken. Trosgierst wordt ook gegeven (snoepgoed) maar niet meer dan een halve stengel per vogel per maand.

Drinken:  Grasparkieten zijn “woestijn”vogels en hebben weinig water nodig. Het dagelijks aanbieden van schoon drinkwater is wel raadzaam al zult u de vogel niet vaak zien drinken. Het meeste vocht haalt de vogel uit het zaadvoer.