Vogelvereniging Vogelvreugd

Kweekverslag Diadeem Timalia

door: H. van den Berg


Aanschaf

In september 2010 heb ik een jong koppel diadeem timalies aan geschaft. De vogels waren nog niet door de jeugdrui. Begin november heb ik ze binnen gezet omdat de winter al vroeg begon en ik ze niet wilde verliezen. Het koppel kon het prima met elkaar vinden,en dit voorjaar heb ik ze half april buiten laten vliegen in een begroeide ren van 2.30 lang, 1.30 breed en 2,20 hoog.

Kweek

Begin mei begonnen ze al met nestelen op verschillende plaatsen, dit tot 14 juni aan toe! Toen zag ik eindelijk het eerste ei in het nest liggen. In totaal werden er 3 eieren gelegd,waarvan de eerste 2 op 28 juni uitkwamen,en op de 29 ste kwam ook het derde ei uit.

Voeding tijdens de kweek

Tijdens de kweek kregen de vogels de volgende soorten voer: witte meelwormen, pinky's, buffeloo, wasmotten, krekels en redrunners. De ouder vogels zochten echter naar andere voeding en voerden de jongen niet. Alle jongen zijn dood gegaan.

Ronde 2

Op 5 juli lagen er weer 3 eieren in het nest, waar ze trouw op broeden en elkaar ook netjes aflosten. Op 16 juli waren er weer 2 jongen in het nest. Ook nu werd niet gevoerd. De vogels probeerden vliegen te vangen die uit de fruitemmer kwamen. Ik zag ze niet voeren!

Voedsel ontdekking

Tot mijn oog viel op wat spinnen in mij binnenhok, ik ving ze, en gaf ze aan de diademen. Ze vlogen er als een speer op af! maakten er een rond balletje van, en!! ze begonnen de jongen te voeren. Ik dacht; ha, ha ze hebben dus spinnen nodig, tja, wie denk daar nou aan. De eerste 4 dagen na het uitkomen ving ik overal spinnen. Voerde die aan de diademen(inmiddels was ook het derde jong uit gekomen.

Verdere voeding

Ook voerde ik 2 keer per dag de jongen wat bij met pinky's, dat ging uitstekend. De kleinste gaf ik steeds wat extra's, zodat na een paar dagen het verschil niet meer te zien was. De beide ouders voerden nu voortreffelijk, maar ik hield ze scherp in de gaten, want ik wilde graag de jongen op stok.

Ringen

Op de zevende dag zijn de vogels geringd met ringmaat 2,9mm en ventielslang eromheen.

Uitvliegen

Op de 15e dag zijn er 2 uit gevlogen. De derde zit nog in het nest. Deze heeft het niet gered, het jong was de volgende dag nog wel uit gevlogen, maar lag de volgende dag dood  op de grond, ik denk te zwak?