Vogelvereniging Vogelvreugd

Kweekverslag Bosral

Kweek van de Bosral door: H. Kunst


2006

In 2006 kocht ik bij een handelaar vier bosrallen volgends de man twee koppels het waren al wel gekweekte mooie, rustige vogels. Nadat ik ze een tijdje had begon er één te leggen en het duurde niet lang of alle vier waren aan de leg. Mooie bruin gespikkelde eieren maar ja aan vier vrouwen heeft men ook niets maar ik kon aan het eind van het jaar een vrouw ruilen voor een man. Ik had in tussen al een vrouw verkocht dus kocht ik er ook nog een man bij. Er werd naar de lengte van de tenen en de dikte van de poten en snavel gekeken bij de man zijn de poten dikker de tenen langer evenals de snavel, wat ook niet altijd klopt want wat later bleek dat die ene man ook een vrouw was.

2007

Dus begon ik in 2007 met èèn koppel in een overdekte ren van zes bij vijftien meter met enkele vijvertjes, coniferen en een paar pollen bamboe en een afdak waar ze eventueel tegen het slechte weer kunnen schuilen maar ik heb ze er nog nooit onder gezien.als voer krijgen de vogels anseres eendekorrel met wat zeeeendenkorrel ook zitten er wat kwakken bij hun in de ren die krijgen kippekuikens als voer maar ook de bosrallen zijn er dol op. In april werd wel een ei gelegd maar net zo snel weer opgevreten. Nu heb ik bij een golfbaan bij ons in de buurt een paar golfballen opgehaald en bij de rallen ingegooid. De eerste dagen werd er flink op los gebeukt en na twee weken hadden ze een nest gemaakt in een bamboe struik een meter boven de grond, alle bamboe was bij elkaar getrokken tot een stevig nest wat moeilijk te vinden was. Vijf eieren werden gelegd en er werd trouw gebroed na twee weken gingen de eieren in de broedmachine wat resulteerde in vijf kuikens; mooie donkere kuikens heel tam en gemakkelijk aan het eten te krijgen met wat meelwormen aan een saté prikker, ook werd er anseres eendenkorrel, lundi micro en zee-eendenkorrel gevoerd. Na drie dagen eten de kuiken al zelfstandig en na twee weken worden ze geringd met ring 12 aan de boven poot wat ik eigelijk bij elke vogel doe met lange poten zoals de kluut en kraanvogels. Wie dacht dat het bij dat ene nestje bleef heeft het mis. Het tweede nestje was er zo zes eieren zes kuikens. Nest drie zes eieren vijf kuikens èèn onbevrucht. Nest vier vijf eieren vijf kuikens en nest vijf vier eieren, vier kuikens. Totaal 26 eieren 25 kuikens alle nesten werden op de grond gemaakt achter bosjes of in coniferen in gemaakte nest gelegen heden was geen interesse De kuikens werden opgefokt in een kweek bak van 50 bij 60 cm met een rode warmte lamp met als bodemdekking groen vilt of kunstgras wat makkelijk schoon is te spuiten.Na een week of drie gaan ze naar buiten maar wel met een warmte lamp De`jonge rallen hebben de gewoonte om hun behoefte op èen plek te doen evenals de oude vogels.

De bosral is een mooie vogel, winter hard als ze maar bij open water kunnen komen want ze mogen zich graag wassen. ‘s Nachts word er geslapen in de coniferen. Ze hebben wel een minpunt: hun roep. Als er ook maar iets zien of horen wat ze niet vertrouwen beginnen ze te schreeuwen en dat is een geluid waar de buren niet blij mee zijn en ook bij kleinere vogels zijn ze niet te vertrouwen wel heb ik de brasiltaling en de nieuwzeelandse topper bij hun in de ren en dat gaat goed tot op heden.