Vogelvereniging Vogelvreugd

Kweekverslag Blauwborst Witgesterde

Kweekverslag met de Witgesterde Blauwborst door: T. den Hartog


Inleiding:

In het najaar van 2007 kon ik per toeval een koppel blauwborsten kopen. Bij thuiskomst heb ik ze samen met twee koppels baardmannen en een koppel gekraagde roodstaarten gehuisvest in een volière van ongeveer zeven vierkante meter. Deze volière is goed begroeid met klimop en diverse andere planten, ook bevindt zich in de volière een klein vijvertje met wat goudvissen erin, dit water wordt ook gebruikt als drinkwater. Verder zijn er in de schuur twee voerplaatsen waar ik in de wintermaanden Orlux universeelvoer vermengd met insektenpate voer en elke dag een bakje buffalowormen.

De Kwek:

Voorbereiding:

Zo rond december heb ik de pop van de blauwborst en de pop van gekraagde roodstaart ieder apart gezet in ruime kooien in de schuur. Dit omdat er af en toe wel wat onenigheid was bij de voerbak. De vogels kwamen goed de winter door en de man ging zo omstreeks maart steeds harder fluiten, dit deed hij vooral in het nachthok waar hij de pop ook kon zien. Ik heb de pop op 13-03-08 bij de man losgelaten in een ruimte van ongeveer vier vierkante meter welke ze vanaf dat moment voor zichzelf hadden. Er werd in het begin wel wat gejaagd, maar het nam geen extreme vormen aan.

Nestbouw:

Rond half april zie ik de man regelmatig baltsen, wat echt een indrukwekkend gezicht is. Dit gebeurt altijd op de grond, de man gaat tegenover de pop zitten met zijn blauwe borst vooruit en zingt uit volle borst. Op 04-05-08 gaat de pop op zoek naar een broedplaats, ze zoekt hier in mijn ogen het meest ongelukkige plekje voor uit wat er maar is, namelijk net naast het deurtje op de kopse kant van een boomstam welke voor sier in de volière staat. Ik heb de boomstronk zo onderuit getrokken zodat het niet meer mogelijk was om er een nest op te maken. Vervolgens zocht ze een andere boomstam op welke ook in de volière stond en ook hier weer op de kopse kant. Ik ben vervolgens riet gaan snijden en heb dat om de boomstam heen gebonden. Vervolgens een touwnestje op de kopse kant van de boomstam, tussen het riet in geplaatst. De pop ging gelijk op onderzoek uit en kroop al snel in de rietpluimen om in het touwnestje te gaan zitten. Op 08-05-08 gaat de pop beginnen met de nestbouw terwijl de man luid zingend toekijkt. Het nest wordt gemaakt van lang gras, kokosvezel, mos en dierenhaar.

Voeding:

Het menu van de vogels is inmiddels een stuk verder uitgebreid en bestaat nu uit pinkies, geknipte wasmotten,miereneitjes,buffalowormpjes en witte meelwormen. Ook is er altijd universeelvoer ter beschikking.

Broeden:

Nu is het wachten op het eerste ei en dat komt er en wel op 12-05-08. In de daaropvolgende dagen wordt het legsel compleet gemaakt totdat er 6 eieren liggen. De pop is gaan broeden vanaf het vierde ei, op dat moment heb ik ook de man eruit gevangen.

Zang:

Dit heb ik moeten doen omdat hij zoveel lol kreeg in het zingen dat hij daar s’nachts om 3 uur al mee begon. Hij deed dit zo luid dat als ik de andere ochtend om een uur of zes naar buiten ging ik bij al de buren de ramen dicht zag zitten en dat bij 25 graden zei mij genoeg. De man heb ik toen in de schuur gezet en wel zo dat hij de pop toch kon zien.

Jongen:

De pop accepteerde het en ging gewoon door met broeden en op 28-05-08 vond ik dan ook de eerste eierschalen in het nachthok, er waren drie jongen. Op 29 en 30 mei volgden nummer 4 en 5. De pop voert in eerste instantie hoofdzakelijk buffalo’s, maar gaat na een dag of twee over op de pinkies, al het voer wordt bepoederd met Avian Carmix. Vanaf 31-05-08 ben ik ook weer witte meelwormen gaan voeren welke ook goed gevoerd worden. In de ochtend van 02-06-08 vier jongen geringd, hiervan was er s’avonds één af, welke ik gelijk weer geringd heb inclusief het vijfde jong. De volgende morgen weer gecontroleerd en al de ringen zaten er nog om. In deze periode is de pop soms er onrustig en roept veel, maar blijft goed voeren. Op 10-06-08 zijn de eerste twee jongen uitgevlogen en op 11-06-08 de andere drie.

Broedpoging 2:

Op 13-06-08 heeft de pop weer een nest met hierin het eerste ei. De man zit er nog steeds niet bij dus is het ei onbevrucht. Het is ook niet de bedoeling dat de pop verder gaat met broeden i.v.m. ruimtegebrek. De jongen blijven heel goed verborgen en ik weet daarom absoluut niet hoeveel jongen er nog leven. Op 18-06-08 ben ik ook begonnen met het voeren van pinkies en witte meelwormen op de grond van de volière omdat de jongen daar veel zitten en zo toch zelf voer kunnen vinden en leren eten. Zo rond 23-06-08 laten de jongen zich steeds vaker zien en zijn bijna net zo groot als de pop, op die datum heb ik voor het eerst vier jongen tegelijk gezien. De jongen gaan ook steeds vaker het nachthok in om zelf te eten.

Conclusie:

Op 29-06-08 heb ik de pop uit de volière gevangen en is samen met de man naar een kennis gegaan. Bij het uitvangen van de pop bleek ik toch nog over vijf jongen blauwborsten te beschikken. Al de jongen zijn inmiddels door de rui en het resultaat is drie mooie mannen en twee poppen. Al met al een prachtige vogel om mee te kweken.