Aangesloten bij de Nederlandse Bond van Vogelliefhebbers

Grijze Tok Tok

Voor Foto's Zie onderaan. Onder

Nederlandse Naam:

Grijze Tok Tok

Wetenschappelijke naam:

Tockus Nasutus Nasutus

Verslag in PDF-formaat:

Voor meer info over de Grijze Tok Tok

Inleiding:

Mijn ervaringen variëren van Kolibries tot ara’s, misschien te veel afgewisseld ik weet het niet, maar zeer interessant en veel ervaringen op gedaan. Gelukkig ben ik gezegend met een grote tuin waar ik met toestemming van mijn ega de vogelhobby kan uitoefenen in een 250 m˛ grote beplante Voličre kan ik mijn hobby met veel plezier uitoefenen. Ik ben een gelukkig mens, als ik op mijn vrije dagen in de vroege morgen tot de laten avond zit te genieten van het vogel volkje. Met vooral de laatste jaren goede resultaten met toerako’s, nachtegalen, Irena’s, minla’s enz, en dan nu de grijze Tokken. Bij een bezoek aan een Belgische vogelliefhebber kreeg ik een aanbod om een onverwant koppel te kopen, die al eerder jongen groot brachten. In een woord prachtige vogels. Ze werden bij mij geplaatst in een Voličre van 2 Breed, 6 lang en 3 meter hoog. Met een binnenhok van 2 bij 2 en 2,20 meter hoog. Het voedsel bestaat uit geweekte hondenbrok, kippenhart, meel en morio wormen en enkele baby muisjes. Het nest blok dat ik mee gekregen had van de vorige eigenaar was een uitgeholde boomstam met een vlieggat van 10 cm hoog en 6 cm breed.

De Kweek

Al vlug waren ze gewend, na ongeveer 5 weken werd de pop gevoerd door de man en volgde er enkele paringen. Na enige tijd werd de blok geďnspecteerd en goed bevonden, na enkele dagen zat de pop in het blok na later bleek bleef ze daar 67 dagen in. Het invlieggat werd door beide dichtgemetseld met klei en hun eigen uitwerpselen de pop van binnen en de man aan de buitenkant tot er een opening overbleef van 8 x 2cm waardoor het vrouwtje de komende tijd door de man word gevoerd. Als de grijze tokken het blok hebben dichtgemetseld gaan er nog ongeveer 5 tot 8 dagen voorbij tot dat het vrouwtje de binnenkant in orde heeft en ze zal daarna pas haar eerste ei leggen. Daarna volgen de 2 dagen de volgende eieren. Tot een maximum van 5. Het broeden neemt ongeveer 25 dagen in beslag waarna in de volgorde van leggen ook de jongen uitkomen. Meestal komen er 3 tot 4 jongen uit. Volgens mijn berekening moest het bijna zover zijn. En jawel hoor ik vond een stuk lege dop op de grond en hoorde vreemde geluiden in de blok er waren jongen. Naast het dagelijkse voedsel gaf ik al enkele dagen geweekte puppybrok en krekels. Al het voer bestrooide ik met gistocal en insecten strooipoeder van Avis. Vanaf dit moment werd er ook meer kippenhart en babymuisjes gevoerd. Op een gegeven moment had ik teveel vis ontdooit voor mijn grijskop ijsvogels, laat ik er een paar aan de tok’s geven dacht ik. En jawel hoor vanaf dat moment aten ze iedere dag vis ( spiering en kleine meervallen). 4 weken nadat het eerste ei is uitgekomen maakte de pop de ingang open, waarnaar zei naar buiten komt, de jongen maken direct het invlieggat weer dicht op de kleine opening na. Toen het vrouwtje voor het eerst naar buiten kwam was er voor mij de mogelijkheid om het nestblok te inspecteren. U kunt zich voorstellen de spanning die je hier bij voelt. Dan de ontlading 3 jongen maar liefst en na genoeg even groot en al mooi in de veren op de staart veren na natuurlijk. Het ringen werd gedaan met 9 mm 8 was te klein. De jongen worden nog enige tijd gevoerd door beide ouders, gauw genoeg vinden de jongen de voerbak en zijn zelfstandig. Ik ben nu een gelukkige bezitter van een familie tok’s. Hoogstwaarschijnlijk word er nu geen broedpogingen meer gedaan want volgens insiders broeden tok’s 1 maal per jaar. Intussen geniet ik volop van deze mooie zomer morgens en wens al mijn vogel liefhebbers en collega’s nog veel succes en plezier. Mijn bedoeling is de mooiste vogel tentoon te stellen in Apeldoorn & of waalwijk. Zodat ook geďnteresseerde vogel liefhebbers deze vogels bewonderen. Als laatste wil ik Hans Bataille van werkgroep neushoornvogels bedanken voor zijn goede informatie. En ook insectenkwekerij van de Ven voor de goede kwaliteit voedseldieren.

Auteur, Fotograaf en vogelkweker:

Roel Timmermans

Noot van de auteur:

Op tekst en foto's zit copyright deze mogen dus niet gekopieerd worden!!

Foto's

NB. Wacht eerst voor alle foto's zijn geladen! Als u eerder op een andere foto klikt laad hij niet verder! U ziet dat doordat in de balk onderaan 'Gereed' staat. Dan kunt u op een andere foto klikken!

Terug