Aangesloten bij de Nederlandse Bond van Vogelliefhebbers

Bonte Tok

Voor Foto's Zie onderaan. Onder

Nederlandse Naam:

Bonte Tok

Wetenschappelijke naam:

Luscinia svecica cyanecula

Verslag in PDF-formaat:

Voor meer info over de Bonte Tok

Beschrijving:

De lengte van deze vogel is 45 centimeter. De kop, de bovenborst en de rug zijn zwart en de vleugels zijn zwart met een metallic glans. De staart is zwart, maar aan beide kanten van de staart zijn de bijna buitenste staartveren wit van kleur. Het onderste buikgedeelte is ook wit. De snavel en de helm zijn lichtgeel van kleur, waarbij de punt van snavel en de punt van de helm, zwart zijn. Ook loopt er over de ondersnavel nog een zwarte streep. Het kale stukje huid op de keel is blauw, de oogring is bruin en ook de ogen zijn bruin van kleur. De poten zijn groenbruin tot zwart van kleur.

Afmetingen & gewicht

Man : vleugel : 240 - 267 mm.
staart : 212 – 250 mm.
snavel : 95 – 110 mm.
gewicht : +/- 271 gr.
Vrouw: vleugel : 220 – 250 mm.
staart : 190 – 216 mm.
snavel : 76 – 98 mm.
gewicht : 191 - 228 gr.

Geslachtsonderscheid:

Ze is kleiner dan het mannetje en ook de snavel is kleiner dan die van het mannetje. De kale vlek op de keel is lichtgeel van kleur en de oogring is meer donkerblauw van kleur.

Verspreidingsgebied:

Deze vogel komt voor in alg: AFRIKA: Gambia, het zuidwesten van Senegal, Guinee-Bissau, Guinee, Siërra Leone, Liberia, Ivoorkust, Ghana, Togo, Benin en in Nigeria, ten westen van de Niger-rivier.

Natuurlijke leefomgeving:

Ze zijn te vinden in allerlei soorten altijd groene bossen en aan de randen van de oerwouden. Deze tok begeeft zich ook op de savannen in hoge bomen, beboste gebieden riviergebieden en oliepalm plantages. Hij begeeft zich maar zelden boven een hoogte van 950 meter.

Natuurlijke voeding:

Ze leven over het algemeen in kleine groepjes van 3 tot 5 vogels, maar tijdens het broedseizoen kan dit oplopen tot een groep van 10 a 20 vogels. Samen zoeken ze dan naar voedsel. Het voedsel bestaat uit fruit en dierlijk voedsel. Kevers en sprinkhanen zijn een belangrijk onderdeel van het dierlijke voedsel, maar ze eten ook mieren, rupsen, vliegende termieten, hagedissen, motten en hun larven, nestvogels en muizen. Ze hebben ook wel eens een samen werking met gibbons {kleine apen } die op de grond jagen naar sprinkhanen. Dan gaan de toks aan het eind van het veld zitten en wachten tot de sprinkhanen uit het grasveld komen makkelijk voedsel dus.

Voeding in gevangenschap:

Ik geef om de dag vers fruit en insecten Fruit: banaan peer appel vijgen druiven
Insecten: sprinkhanen moriowormen meelwormen en krekels.

Broeden en levenscyclus:

De tijd van het jaar dat deze tokkensoort broedt, is afhankelijk van waar ze voorkomen. In Senegal en Gambia broeden ze in augustus, in Liberia van december tot februari, in Ivoorkust van november tot januari, in Ghana van januari tot april en in Nigeria broeden ze van april tot januari. Van de bonte tok is maar heel weinig bekent over de duur van de broedperiode. Hoe lang de broedduur en nestperiode zijn weet men eigenlijk niet precies. Men weet wel dat het maximale aantal eieren in een legsel dat ooit gevonden is, is 4 eieren. Deze zijn wit van kleur en hebben een geputte schaal. Deze vogels broeden in natuurlijke holen, zo'n 9 tot 24 meter boven de grond, voornamelijk in hoge bomen. Het vrouwtje metselt zelf de ingang dicht, waarbij ze gebruik maakt van haar uitwerpselen. De tijd dat het vrouwtje op het nest zit te broeden, voordat de jongen zijn uitgekomen, wordt ze door het mannetje gevoerd met voornamelijk fruit en sprinkhanen. Het vrouwtje komt het nest uit een tijdje voordat de jongen uitvliegen om het mannetje te helpen met het voeren van de jongen van buitenaf. Het broed blok is een diameter van 25 cm en +_ 30 cm hoog.

Broedresultaten:

Nog niet bekend

Foto's en verslag:

Fam. Bakker

Foto's

NB. Wacht eerst voor alle foto's zijn geladen! Als u eerder op een andere foto klikt laad hij niet verder! U ziet dat doordat in de balk onderaan 'Gereed' staat. Dan kunt u op een andere foto klikken!

Terug