Aangesloten bij de Nederlandse Bond van Vogelliefhebbers

Pruimekop parkiet

Voor Foto's Zie onderaan. Ga naar Beneden.

Nederlandse Naam:

Pruimekop parkiet

Latijnse naam:

Psittacula cyanocephala

Continent van herkomst:

Sri Lanka en grote delen van India

Grootte:

34 cm

Temperatuur (°C):

In een koud klimaat broeden ze vaak tot tevredenheid in een binnenvlucht als de temperatuur redelijk hoog wordt gehouden. Ze zijn evenals de overige Edelparkieten vatbaar voor bevriezing van de tenen. Zorg in koud weer dus voor een goede beschutting.

Kweek:

Deze aantrekkelijke parkieten zijn de ideale leden van het geslacht, die vooral in woonwijken gehouden kunnen worden omdat ze in het geheel niet luidruchtig zijn. Hun stemgeluid is eerder melodieus.Het is moelijk een paar samen te stellen, de meeste jongen blijken na de rui mannetjes te zijn. De pruimekleur wordt het eerst zichtbaar bij de washuid. Wanneer u met deze vogels wilt kweken, kunt u het beste een kweekkoppel naar een aparte vlucht of ruime kweekkooi overbrengen. Tijdens de kweekperiode kunnen pruimkopparkietenparen die normaliter harmonisch samenleven, agressief tegen elkaar worden. Oplettendheid is dan ook geboden. De vogels accepteren zowel een fabrieksmatig broedblok als een uitgeholde boomstam als broedplaats. De bodem moet een doorsnede hebben van minimaal 25 cm en de hoogte van het broedblok moet ongeveer 40-50 cm zijn. Een invlieggat van gemiddeld 7 cm is toereikend. Hang het broedblok bij voorkeur in het nachthok op. Er wordt geen nest gebouwd. Als ondergrond worden stukjes vermolmd hout of wat vochtige turfmolm geaccepteerd. Pruimekopparkieten leggen 4-5 witte eitjes. Het vrouwtje broedt alleen en na ongeveer 22-24 dagen komen de jongen uit het ei. Op een leeftijd van van ongeveer 6 weken vliegen de jongen uit. Ze worden dan nog een tijdje hoofdzakelijk door het mannetje gevoerd en begeleid. De jongen krijgen hun volwassen kleur pas als ze ongeveer anderhalf tot 2 jaar oud zijn en soms nog later. Voor die tijd lijken alle dieren qua kleur op vrouwtjes. Pas als ze 3 jaar oud zijn, zijn ze echt volwassen en geheel op kleur. Voor die tijd kunt u ze beter nog niet voor de kweek inzetten. Het is erg belangrijk dat u de vogels tijdens de kweekperiode zo veel mogelijk met rust laat. Wanneer de dieren storing ervaren, kunnen ze als reactie hierop hun eitjes of jongen in de steek laten.

Auteur en Fotograaf:

Daniël Verbeken uit België

Weblink:

Voor meer info over de Pruimekop parkiet

Foto's

NB. Wacht eerst voor alle foto's zijn geladen! Als u eerder op een andere foto klikt laad hij niet verder! U ziet dat doordat in de balk onderaan 'Gereed' staat. Dan kunt u op een andere foto klikken!

Terug