Aangesloten bij de Nederlandse Bond van Vogelliefhebbers

Halsbandparkiet

Voor Foto's Zie onderaan. Onder

Nederlandse Naam:

Halsbandparkiet

Latijnse naam:

Psittacula Krameri

Familie naam:

Psittacidae

Geslacht:

-

Soort:

Van de halsbandparkiet zijn de volgende ondersoorten bekend:

psittacula Krameri Krameri

Psittacula Krameri Parvirostris

Psttacula Krameri Borealis

Psittacula Krameri Mannillensis

Synoniemen:

-

 

Continent van herkomst:

Afrika en Zuid-Azië

Specifiek vindgebied :

Halsbandparkieten broeden van nature in de droge savanne en het laaglandregenwoud van noordelijk tropisch Afrika en Zuid-Azië.

Als gevolg van introducties en ontsnappingen heeft de soort zich op veel plaatsen buiten het normale verspreidingsgebied gevestigd, waaronder in Nederland.

Het voedsel bestaat uit allerlei vruchten, zaden, knoppen en bloemen. Koude winters vormen eigenlijk geen probleem zolang er maar voedsel beschikbaar is; in Europa zijn deze vogels 's winters dan ook afhankelijk van bijvoedering. 

 

Grootte:

42 cm

Temperatuur (°C):

Winterhard

Algemene Omschrijving:

De halsbandparkieten wonen in bosrijke omgevingen, in lichte rimboes en in half-woestijnachtige wildernissen. Ze komen vrijwillig dicht bij de bewoonde wereld. Ze zijn talrijk rondom de grote steden in het noorden van Indië. In het algemeen ziet men ze in kleine groepjes, maar als er een overvloedige bron van voedsel is, kunnen ze zich per honderden groeperen.

Nadat het vrouwtje de eieren 22 dagen heeft bebroed komen de jongen uit. Op een leeftijd van 6 weken verlaten de jongen het nest en worden dan nog 2 weken door hun ouders gevoerd. Pas uitgevlogen jongen lijken op het vrouwtje en krijgen pas in hun 2e jaar hun volwassen kleuren. Op een leeftijd van 3 jaar zijn deze vogels geslachtsrijp.

Geslachtsonderscheid:

De mannetjes onderscheiden zich door een band die rond de nek roze is en bij de keel zwart. De middelste staartpennen hebben een blauwachtige schijn. Bij het vrouwtje is de band onduidelijk of hebben zelfs geen band.

Speciefieke kenmerken:

-

 

Volière (Omgeving):

Halsbandparkieten vragen een behoorlijke vliegruimte. Een vlucht van 5 á 6 m lang, 1 m breed en 2 m hoog, nachthok inbegrepen, is wel ongeveer het minimum voor deze vogels. Twee zitstokken, elk aan een uiteinde van het verblijf dragen bij aan een zo lang mogelijke vliegruimte. Omdat deze vogels erg gevoelig zijn voor bevroren tenen, is het raadzaam het gaas boven de buitenzitstok af te dekken met een glasplaat of lichtdoorlatende golfplaat: op die manier blijft de zitstok droog en kan dus in de winter niet bevriezen. Gebruik verder dikke zitstokken. Tijdens het slapen worden de poten en tenen dan geheel bedekt door de buikveren en dus optimaal tegen bevriezing beschermd.

Hoewel deze vogels niet als echte knagers te boek staan, is het als men een houten volièreconstructie kiest verstandig het gaas aan de binnenzijde van het houtwerk te bevestigen; een metalen volière heeft echter de voorkeur. Tussen de volières dubbel gaas aanbrengen met een tussenruimte van 4 á 5 cm; dit om teenbeschadigingen te voorkomen.

Voedsel:

Het voedsel bestaat vooral uit zaden , granen, bloemen en nectar , maar eigenlijk is de halsbandparkiet een Omnivoor.

Kweek:

Het legsel bestaat uit 4-6 eieren, de broedtijd duurt circa 25 dagen, de jongen worden op een leeftijd van ongeveer 12 dagen geringd met een ring van 6mm.

De jongen verlaten het nest als 7 tot 8 weken oud zijn.

Foto's

NB. Wacht eerst voor alle foto's zijn geladen! Als u eerder op een andere foto klikt laad hij niet verder! U ziet dat doordat in de balk onderaan 'Gereed' staat. Dan kunt u op een andere foto klikken!

Terug