Aangesloten bij de Nederlandse Bond van Vogelliefhebbers

Engelse Grasparkiet

Voor Foto's Zie onderaan. Ga naar Beneden.

Nederlandse Naam:

Engelse Grasparkiet

Latijnse naam:

Melopsittacus undulatus

Profielschets Dhr. Bouwmeester Parkieten Keurmeester:

Ik vind kweken prachtig. Ik houd van wedstrijdspanning en ik doe dus graag aan veel wedstrijden mee. Ik maak de vogels graag showklaar omdat je daarna zo'n enorme verbetering bij de vogels ziet en je ze dan op hun mooist ziet. Als je dat dan ook nog eens op de wedstrijd bevestigd krijgt, dan ben ik helemaal tevreden. Daarom heb ik de volgende planmatige indeling gemaakt.

Kweekvogels:

dat zijn vogels waarvan ik hoop dat ze mij verbetering van kwaliteit kunnen geven gezien hun uiterlijke verschijningsvorm en hun afstamming.

Showvogel - 1 :

Dat zijn jonge vogels waarvan ik hoge toekomstverwachtingen heb. Ik verwacht dat ze heel goed worden en voor de toekomst belangrijk om als aanvulling bij mijn kweekvogels terecht te komen. Poppen van deze kwaliteit gaan ten hoogste 1 maal mee naar een show. Mannen die tot deze kwaliteitscategorie behoren gaan 1 of 2 maal mee naar een show. Gewoonlijk alleen op de belangrijkste speciaalclubshows. Hierna worden ze voorbereid op de kweek.

Showvogel - 2 :

Dit zijn showtechnisch veelbelovende mannen. Wat betekent dat zij zich mooi weten te presenteren doordat ze altijd fraai met een rechte houding op stok gaan staan en hun kopveren mooi opzetten. Meestal zijn deze mannen iets korter van bevedering en daardoor gemakkelijker in showconditie te brengen. Deze mannen worden eigenlijk voor zoveel mogelijk wedstrijden gebruikt. Bij de speciaalclubs zijn ze belangrijk voor de klassementen. Bij district tentoonstellingen, nationale tentoonstellingen en de onderlinge tentoonstelling komen ze vaak in aanmerking voor de kampioenschappen en overige prijzen. Slechts weinigen hiervan worden ook nog eens als kweekvogel gebruikt. Ook kwalitatief wat mindere vogels maar van een zeldzamere kleurslag wil ik toch wel graag eens laten zien, dus deze willen ook nogal eens door mij geshowd worden.

Lijden vogels van het showen :

Is showen van vogels zielig? Dan zeg ik nee! Zielig is een menselijk begrip wat dieren niet kennen. Kijk ook eens naar postduiven, die worden bijna iedere week weggebracht voor een wedvlucht en na de wedvlucht weer optimaal in conditie gebracht voor de volgende wedvlucht. Lijden in de zin van vormverlies? Dan zeg ik, ja soms. Want soms verliest een vogel wat veren en soms verliest een vogel wat gewicht. Aan ons de taak om ze voor een volgende show in conditie te krijgen. Dit gaat met iets korter bevederde vogels gemakkelijker dan met de langbevederde vogels.

Hoe is vormverlies te voorkomen :

Vormverlies is te voorkomen door vogels goed aan de showkooi te laten wennen, zodat zij zich op hun gemak in de showkooi voelen en daarin ook goed eten!

Hoe wen je vogels aan de showkooi :

Op een leeftijd van ongeveer zes weken als de jongen net zelfstandig zijn geworden zet ik hen met vier of zes vogels tezamen, 's nachts in een showkooi. De volgende morgen haal ik ze uit deze kooi en zet ze de gehele dag in een grotere kooi. De avond erna zet ik ze met zijn tweeën voor de gehele nacht in een showkooi. De volgende morgen haal ik ze weer uit de showkooi en dan gaan ze gezamenlijk in de grotere kooi. De avond hierna zet ik ze voor de gehele nacht alleen in de showkooi. De volgende morgen gaan ze dan weer in de grotere kooi. Meestal blijkt dat de vogels zich na deze drie nachten volkomen op hun gemak in de showkooi voelen. Ze eten er en gaan netjes op stok staan. Zet je de vogels later vanuit de voličre in een showkooi dan voelen zij zich daar al vaak direct in thuis en soms gaan ze daarin zelfs gelijk wat eten. Het zich thuis voelen in de showkooi is blijkbaar ingeprent. Zo voorbereid zullen deze vogels zelden enig vormverlies tonen op de shows.

Auteur:

Jan Bouwmeester

Foto's

NB. Wacht eerst voor alle foto's zijn geladen! Als u eerder op een andere foto klikt laad hij niet verder! U ziet dat doordat in de balk onderaan 'Gereed' staat. Dan kunt u op een andere foto klikken!

Terug