Aangesloten bij de Nederlandse Bond van Vogelliefhebbers

Grote Cubavink

Voor Foto's Zie onderaan. Ga naar Beneden.

Nederlandse Naam:

Cubavink Groot

Wetenschappelijk naam:

Tiaris Olivacea

Continent van herkomst:

Centraal Mexico en noordelijk Venezuela en komt ook voor in de Antillen

Grootte:

Het is een klein vogeltje met een fijn bekje, is ongeveer 10,7 cm groot en weegt ongeveer 9,5 gram

Geslachtsonderscheid:

De volwassen mannetjes hebben een olijfgroene rug, een uitgebreide zwarte borst en de onderbuik is grijsachtig olijfkleurig met levendigere oranje flanken. Een heldere oranje gele keel en een hoger gelegen oogstreep. Het volwassen wijfje is hieronder saai olijfgroen en is wat bleek grijs, in het algemeen wat fletser en het gezichtspatroon is veel zwakker.

Kweek:

Er werd een bolvormig nest gemaakt met een vrij diepe nestbodem ( hoofdzakelijk door de pop) De pop legde tussen 2 a 3 eieren, die lichtgroen en bruin gespikkeld waren, dezelfde kleur als die van de kleine cubavinken. De pop broedde vanaf 2de dag, na 12 dagen kipten ze uit. De zang heeft het zwakke, zoemende trillend ttttt-T-stukvraag. Het mannetje trilt met zijn vleugels en zingt slechts een paar centimeter van het wijfje. De pas uitgevlogen jongen trekken heel goed op de pop en de mannetjes zijn in hun eerste jaar bijna op kleur. Verwijder de jonge mannetjes van elkaar vooraleer ze op kleur komen. De mannetjes kunnen meer dan één partner hebben, nooit 2 koppels samen hokken in dezelfde vlucht. Andere soorten vogels met groen kleur is niet aangeraden. Leeft hoofdzakelijk op graszaden, maar ook andere zaden worden genomen. Grote cubavink aangekocht rond januari 2008. Zeer mooi koppel, de man was nog niet volledig op kleur, zag wel onderscheid tussen man en pop. Ze werden gedurende 14 dagen in tentoonstellingskooi geplaatst voor ze naar een vlucht gingen. Als voeding gaf ik goede exotenmengelling, grit en sepia, regematig trosgierst. Op 15-04 gingen ze naar de buitenvlucht, samen met nog andere exoten zoals: blauwkop fazantjes, zwartkeelgeelstuit edelzanger en bichenow astrilde. Deze vlucht had een grootte van 2m L op 1,9m H en 1m B Ongeveer 14 dagen later zat de man veelvuldig achter de ander vogels. Op die tijd hadden ze al een nest gemaakt in de klimop, er lagen twee eieren in, deze ronde is verloren gegaan. Hierdoor was ik verplicht ze te verplaatsen naar een kleinere vlucht van 1m op 1m en 1,9m H Een week later hadden ze in hun nieuw verblijf een nieuw nestje aangemaakt. Op 29 en 30-05 legde ze terug 2 eieren en op 11-06 zouden ze uitkippen, paar dagen later hoorde ik het nestjong piepen. Er werd eivoer ( zie voeding ) aangeboden, dit werd matig opgenomen. Bij nestcontole telde ik één jong in het nest, het ander ei hadden ze al uitgesmeten en was onbevrucht. Het is aangeraden je handen goed in te wrijven met vlier- of klimopbladeren, want ze zijn zeer gevoelig op nestcontrole. Op 15-06 werd het jong geringd met een B ring van 2.3 mm dat afgeplakt is met leukoplast. ( handkleurige teap ) De dag dat het jong geringd werd heb ik regelmatig gecontroleerd of het jong niet uit het nest gesmeten werd. Op 25-06 vloog het uit en 2 weken later zat de man veelvuldig achter het jong aan. Dat is het moment om het jong te verwijderen van de ouders. Het zou een mannetje kunnen zijn, er is een donker waas op de borst te zien. Ondertussen was de pop terug aan het leggen, maar stierf met legnood, te wijten aan temperatuurdaling.

Auteur en Fotograaf:

J. Vercauteren

Foto's

NB. Wacht eerst voor alle foto's zijn geladen! Als u eerder op een andere foto klikt laad hij niet verder! U ziet dat doordat in de balk onderaan 'Gereed' staat. Dan kunt u op een andere foto klikken!

Terug