Aangesloten bij de Nederlandse Bond van Vogelliefhebbers

Cloncurryparkiet

Voor Foto's Zie onderaan. Ga naar Beneden.

Nederlandse Naam:

Cloncurryparkiet

Latijnse naam:

Barnardius macgillivrayi

Grootte:

33 cm

Verspreidingsgebied:

De Cloncurry parkiet heeft zijn naam te danken aan het feit dat hij voor komt in een grote cirkel rond de plaats Cloncurry. Ruwweg omvat dit gebied Noordwest Queensland en het aangrenzende oosten van Noord Australië. Hier is hij vooral te vinden langs de overwegend droge, met bomen begrensde waterlopen en uitlopen van het Selwyn gebied en het aangrenzende Paroo, Leander en Waggaboonyah gebied. In het noorden komt de vogel voor langs de Cloncurry rivier tot aan de Golf van Carpentaria en evenzo langs de Leichhardt rivier. In dit gebied kan het zeer heet worden, tot boven 40 °C.

Biotoop:

De Cloncurry parkiet houdt zich ondermeer op in dwergachtige eucalyptusstruiken.

Geslachtsonderscheid:

De kleur van de pop vaak iets minder sprekend als die van de man. Verder is het vleugeldek bij de pop meer grijsgroen dan lichtgroen zoals bij de man. De beste manier om de seksen te onderscheiden is echter de kop en de snavel. De snavel, zo is mijn ervaring, is bij de man duidelijk breder en groter, terwijl de kop van de man meestal ook groter is als die van de pop.

Voedsel:

De voeding van Cloncurryparkieten dient te bestaan uit een zaadmengsel voor grote parkieten. Naast dit zaadmengsel verdient het aanbeveling de vogels elke dag een mengsel van kiemzaad en eivoer te verstrekken. De verhouding tussen het zaad en kiemzaad/eivoer-mengsel dient 1 op 1 te zijn. Zelf meng ik twee keer per week, dit ondanks dat de vogels er ook vrij over kunnen beschikken, scherpe maagkiezel en oesterschelpen grit door het kiemzaad van mijn vogels. Natuurlijk krijgen de vogels ook regelmatig fruit en groenvoer. Ook verstrek ik 2 keer per week een snee witbrood. Vooral als er jongen zijn eten ze hier graag van. De vogels, ook de jongen, doen het op deze voeding prima. Oh ja, regelmatig ga ik in de zomer op zoek naar (onbespoten) gras- en onkruidzaden. Deze worden met een heggenschaar geknipt en in grote bossen neergehangen in de volière. Het is een genot om te zien hoeveel plezier je hier de vogels meedoet.

Auteur en Fotograaf:

J. Boom

Foto's

NB. Wacht eerst voor alle foto's zijn geladen! Als u eerder op een andere foto klikt laad hij niet verder! U ziet dat doordat in de balk onderaan 'Gereed' staat. Dan kunt u op een andere foto klikken!

Terug