Aangesloten bij de Nederlandse Bond van Vogelliefhebbers

Baardsijs

Voor Foto's Zie onderaan. Onder

Nederlandse Naam:

Baardsijs

Wetenschappelijke naam:

Carduelis spinus

Verslag in PDF-formaat:

Voor het verslag over de Baardsijs in PDF-formaat

Voorbereidingen:

Om de vogels in broedconditie te krijgen moet je in elk geval aan drie voorwaarden voldoen. a. Aantal licht uren in het vogelverblijf opvoeren naar 15 uren. b. Voeding aanpassen. c. Vogelverblijf op 20 graden houden. Ik probeer mijn vogels in de winter te laten broeden ik zeg met opzet probeer want een vogel kun je niet dwingen. Naast de speciale zaadmengeling voor Amerikaansesijzen krijgen ze in de voorbereiding twee maal per week( als er jongen zijn één of twee keer per dag) opvokvoer van Aves. Ik gebruik daarvoor drie eetlepels beschuitmeel twee hard gekookte eierdooiers een klein schepje Spirulina een maatschepje Aves en een half theelepeltje Roosvice dit alles meng ik door elkaar tot er een korrelig geheel is ontstaan omdat de Baardsijs de jongen voert met levend voer doe ik door dit mengsel Orlux dit is opfokvoer voor wildzang waarin gedroogde insecten zitten (wel even wat vochtig maken omdat het anders te droog en hard is) in plaats van Orlux zijn diepvries Pinkies (al dan niet geknipt)ook goed. Wees hier echter wel zuinig mee want als de Baardsijzen te veel eiwitten krijgen kan de man agressief worden t.o.v. de pop. Wat groenvoer mag natuurlijk niet ontbreken zoals bijv.witlof ook kiemzaad dient regelmatig tot hun beschikking te staan ook als ze jongen hebben. Veel kwekers scheiden de mannen en de poppen tot de kweek ik heb dat nooit gedaan ik laat de mannen en de poppen het gehele jaar bij elkaar.

Broedrijp:

Zo af en toe doe ik wat nestmateriaal in de kooi als de vogels daarmee beginnen te slepen is voor mij een teken dat ze in broedstemming komen de man begint dan te zingen en achtervolgt de pop.Dan hang ik de nestkastjes in de kooien dit kunnen gewone tralie nestkastjes zijn al dan niet met wat groen erom heen bijv.coniferen takjes.In deze periode is het even uitkijken want de man kan de pop behoorlijk najagen.

De kweek:

Als alles naar wens verloopt zal op een dag het eerste eitje in het komvormige nest liggen er zullen dan meestal nog drie volgen.Omdat de pop direct begint te broeden zit er dus vier tot vijf dagen verschil in het uitkomen van de eieren met als gevolg dat het eerst geboren jong vier tot vijf dagen ouder is dan het laatste jong.Veel kwekers halen daarom de eitjes uit het nest en vervangen deze door kunsteitjes en leggen de echte eitjes weer in het nest als het legsel compleet is,het voordeel hiervan is dat alle eitjes nagenoeg tegelijk uitkomen.Ik heb dat nog nooit gedaan omdat dit in de natuur ook niet gebeurd.Daar zit echter wel een risico aan want het gebeurd wel eens dat het laatst geboren jong dood gaat omdat de andere jongen die groter zijn deze verdringen. Na ongeveer dertien dagen broeden zal het eerste eitje uitkomen na vier dagen moeten de jongen geringd worden met ringmaat 2,7 mm na ongeveer zeventien dagen verlaten ze het nest en zijn na ongeveer vier weken zelfstandig. Dit kweekverslag is van toepassing op Baardsijzen die binnen (verwarmd) zitten de Baardsijs is een sterke vogel die ook buiten gehouden kan worden een nachthok wordt dan wel aanbevolen. Ik kweek in broedkooien van 100x50x40 cm en 160x50x40 cm. Met dit verslag wil ik beslist niet beweren dat dit de enigste manier is voor het kweken met de Baardsijs en dan bedoel ik hoofdzakelijk het voeren andere kwekers zullen het vast en zeker anders doen.

Auteur en vogelkweker:

Henk Ruijgh

Weblink:

Zuid Amerikaanse Sijzen

Fotograaf:

Dhr. Dreu

Noot van de auteur:

Op tekst en foto's zit copyright deze mogen dus niet gekopieerd worden!!

Foto's

NB. Wacht eerst voor alle foto's zijn geladen! Als u eerder op een andere foto klikt laad hij niet verder! U ziet dat doordat in de balk onderaan 'Gereed' staat. Dan kunt u op een andere foto klikken!

Terug