Vogelvereniging Vogelvreugd

Zebravink

Nederlandse naam: Zebravink
Latijnse naam: Taeniopygia guttata castonotis
Continent(en): Australië,
Specifiek vindgebied:  Hij bewoont grote delen van het Australische vaste land, uitgezonderd het schiereiland van Kaap York en enige kustgebieden in het Oosten, Zuiden en Zuidwesten.
Grootte: 10 - 12 cm
Temperatuur: Deze razend populaire Australische vogeltjes zijn redelijk gehard en kunnen probleemloos in een buitenvoliere overwinteren, mits ze zich terug kunnen trekken in een slaapnest in een goed geïsoleerd, vorstvrij nachthok
Zebravink - Taeniopygia guttata castonotis

Algemene omschrijving

Zebravinken zijn erg sociale en vreedzame vogeltjes die het zowel met elkaar als met andere vogels erg goed kunnen vinden. U houdt van deze vogels bij voorkeur en groepje in plaats een eenling of koppel.

Kweek
Zebravinken broeden 12 à 13 dagen op 4à 6 eitjes. Het nestje wordt gemaakt van sisal touw,kokosvezel en hooi. De Zebravink is een vogel waar je goed mee kunt kweken. Als je een goed koppel hebt moet je ze na 3 rondes stoppen wand ze gaan maar door. Dit verzwakt de vogels, en de jongen die je kweekt worden er ook niet beter op.Als ik 3 nestjes gekweekt heb laat ik ze 6 maanden in een ren vliegen en koppel ze dan opnieuw.

Geslachtsonderscheid

De snavel van de mannetjes is rood gekleurd die van de vrouwtjes is matter gekleurd meer oranje.

Specifieke kenmerken

Zebravinken zijn bij uitstek geschikte vogels voor de beginnende vogelliefhebbers, aangezien ze erg weinig eisen stellen. En komen zoveel verschillende kleuren en aftekeningen voor bij deze soort, dat er altijd wel een kleurslag is die aanspreekt. Wanneer u interesse hebt voor een van de bijzondere kleurslagen, kunt u zich het beste wenden tot een vogelliefhebbervereniging bij u in de buurt. Voor tentoonstelling geschikte dieren komt u zelden tegen in een dierenspeciaalzaak.

Omgeving

De voeding dient te bestaan uit een zaadmengsel voor tropische vogels (in elke dierenspeciaalzaak te koop). Daarnaast is het belangrijk dat de vogels de beschikking hebben over eivoer (met name in de kweekperiode), onkruidzaden en 'verse' onkruiden zoals vogelmuur. Indien er jongen zijn voeren de ouders hun jongen ook graag met oud, in melk gedoopt wittebrood. Verder kan nog appel, sla (niet teveel, per vogel ongeveer een stukje van ca.een rijksdaalder grootte) alsmede andere soorten fruit en groente gegeven worden. Grit en maagkiezel mogen in 'het voedselpakket' van de zebravink nooit ontbreken.