Vogelvereniging Vogelvreugd

Kweekverslag Toerako Livingstone

Kweekverslage Linvingstone Toerako door: T. Reijken


Kweekverslag Livingstone Toerako 2013.

Na 12 jaar vruchten en insecten eters gehouden te hebben wilde ik wel eens wat anders proberen, en na lang speuren in boeken en internet viel mijn oog op toerako's.
Het liefst wilde ik de fischer toerako houden, maar ik hoorde vaak dat deze vogels behoorlijk agressief konden zijn tijdens de kweek.
Dus toen de beslissing genomen, het werd een koppel livingstone toerako's.
Op 16-02-2013 heb ik een prachtig jong koppel gekocht, de pop was van 2011 en de man van 2012.
Omdat de vogels nog zo jong waren ging ik er dus niet van uit dat er dit jaar mee gekweekt zou worden.
De vogels kregen een beplante voliere van 3x3x2 m met daaraan een binnenhok van 2x1x2 m, deze voliere deelde ze met een koppel roulrouls.
Ik voerde de vogels t20 korrel van nutribird,  carrot corn korrels van versele laga en verschillende soorten fruit waaronder: appel, banaan, kiwi, peer, meloen,nectarine, pruimen, druiven, blauwe bessen en bramen. 
Vooral op de blauwe bessen en de bramen zijn ze dol.

In het voorjaar van 2013 ging ik toch maar is proberen wat nestbakken op te hangen op verschillende plekken in de voliere, al snel zaten de vogels in een van de nesten in de buitenvoliere met takjes te rommelen.  
Als nestbak gebruikte ik zelfgemaakte bakken van 30 bij 30 cm met een opstaande rand van 10 cm hoog.
Na een aantal dagen hadden de toerako's alle takjes uit het nest gegooid en keken ze er niet meer naar om.
Dus ik heb een nestbak erbij gehangen in het binnen hok, ik heb het nest vlak onder het plafond gehangen in de hoek van de voliere, zo hadden de vogels een beschutte plek maar toch goed overzicht van de voliere.
Het nest heb ik gevuld met op de bodem wat tabaksstengels en wat houtsnippers met daarboven op kokosvezel.
Al snel ging de pop op het nest zitten en zat elke nacht op het nest en op den duur ook overdag, begin mei ben ik gaan kijken en zag tot mijn grote verbazing 3 eieren in het nest liggen, het zal toch niet waar zijn! 
Maar helaas na enige tijd ging de vogel niet meer op het nest zitten en de eieren bleken ook niet bevrucht te zijn, tevens was het ook nog erg koud.

Al snel ging de pop weer op het nest zitten, en wat mij ook opviel was dat de vogels beduidend minder fruit gingen eten, vooral de appel en peer werden nagenoeg niet meer gegeten.
Eind mei ben ik weer gaan kijken en zag ik wederom 3 eieren in het nest liggen.
Ik was inmiddels in het bezit gekomen van een camera'tje en heb deze schuin boven het nest gehangen, zo kon ik via mijn tv binnen alles goed in de gaten houden.
De vogels wisselde elkaar netjes af met broeden, als de pop zat te broeden kwam de man haar voer brengen en andersom ook.
Op 21-06 zag ik dat de vogels zich wat onrustig begonnen te gedragen, ook zaten ze allebij tegelijk op het nest.
Ik voelde dat er wat aan zat te komen, en ja hoor op 22-06 om 16:00 uur kroop het eerste jong uit het ei.
1 dag later zag ik via de camera dat het 2de ei ook aan het uitkomen was, het duurde alleen erg lang voordat het jong eruit kwam dus besloot ik om even te helpen, een klein stukje schil weghalen bleek genoeg te zijn want binnen de kortste keren was nu ook het 2de jong er.
Het derde ei bleek niet bevrucht en werd uit het nest gegooid.
Zo zie je de voordelen van een camera, ook maakt het de hobbie een stuk leuker omdat ik alles kon zien wat er in het nest gebeurde. 
Zo kwam ik er ook achter dat de ontlasting van de jongen niet zoals bij andere vruchten/insecteneters in een vliesje zit dat door de ouder vogels uit het nest word gegooid, maar direct van het achterwerk van de jongen opgegeten werd door de ouders.
De vogels zaten de eerste paar dagen samen op het nest maar na enige tijd was het hoofdzakelijk de pop die op het nest zat.
De man kwam wel elke keer de jongen voeren.

Na een week of twee was de man al weer behoorlijk broeds geworden en zat behoorlijk achter de pop aan, tot ik op een dag de pop uitgeput tussen de planten zag zitten besloot ik de vogels appart te zetten, de pop was behoorlijk vermoeid door het vluchten voor de man.
Dus besloot ik de man bij de jongen te zetten en de pop buiten te laten zodat ze op krachten kon komen.
De man voerde de jongen goed maar was behoorlijk onrustig en ook de pop werd na 2 dagen heel onrustig, de pop wilde naar de jongen toe dus heb ik de pop naar binnen gedaan en de man naar buiten.
Dit bracht wat rust, en op 15 en 17 -07 vlogen de jongen na flink wat oefenen op de rand van het nest uit.
De ouder vogel kon ik nog steeds niet bij elkaar doen want de man jaagde continu achter de pop aan en zelfs de roulrouls moesten het ontgelden.
Mij viel op dat de man ook regelmatig met de kop achterover een grommend geluid zat te maken.
Rustig aan probeerde ik de vogels bij elkaar te zetten, maar elke keer ging het de eerste 10 minuten goed en leken ze heel blij te zijn weer bij elkaar te zijn maar daarna jaagde de man de pop weer op, en op den duur ook een van de jongen, later bleek dit ook een pop te zijn.
Inmiddels had ik de pop met de jongen naar buiten gedaan en zat de man in het binnenhok.
Op den duur heb ik alle nest gelegenheid weg gehaald en ging het steeds beter tussen vogels en uit eindelijke konden ze gewoon weer bij elkaar.

De jongen zijn inmiddels helemaal zelfstandig en doen het hartstikke goed en kunnen eerdaags naar een nieuw onderkomen.
De jonge vogels heb ik laten seksen en het blijken een man en en pop te zijn.
Al met al een zeer geslaagd kweek jaar voor mij met deze zeer mooie vogel, zeker omdat ik nooit gedacht had dit jaar jongen te krijgen van zo'n jong koppel.
Voor iedereen die met deze prachtige vogels kweekt of wil gaan kweken raad ik aan om de vogels in de broed tijd goed in de gaten te houden in verband met het gedrag van de man, zorg voor genoeg verstop plekken voor de pop.

 

​