Vogelvereniging Vogelvreugd

Kweekverslag IJsvogel Teugel

Eerste kweek met de Teugel IJsvogel door: J. Vermeulen


De volière

 

Mijn volière is 4m lang 2,5 m hoog en 1m breed met een kleine buiten vlucht van 1,5m breed 1m diep en 1m hoog deze hangt aan de buiten muur. Het nest blok is een houten valkparkietenblok standaard uit de vogelspeciaalzaak die ik in een hoek van 45 graden aan de muur heb bevestigd.

Nestmateriaal

Als nestmateriaal heb ik houtkrullen gebruikt.

Kweek

De Teugel ijsvogels zitten heel het jaar gekoppeld bij elkaar. Zodra het mannetje in broedstemming komt ga je hem meer horen, hij maakt een hoog lachend geluid,tijdens het roepen heeft hij zijn vleugels wijd uit elkaar. Hij probeert de hele dag een visje aan het vrouwtje aan te bieden,na een paar weken zal ze er een aannemen. Als dat gebeurt mag het mannetje paren. Dat is ook het teken dat er snel eieren zullen komen. Bij mijn koppel gebeurde dit ook,en er werden 3 eieren gelegd. Na het 2e ei gaan ze broeden ,de pop en de man broeden beide,ze wisselen elkaar af maar het popje broed de meeste uren.

Na 7 dagen broeden kon ik zien dat de eieren bevrucht waren,maar wat me ook opviel is dat de eieren niet rond waren en ook niet de typische ei vorm met een bolle en een puntige kant. Deze eieren hadden een onregelmatige vorm. Na 14 dagen broeden kon ik wel zien dat het embryo wel gegroeid was. Na ongeveer 21 dagen was het eerste ei aangepikt en waar ik al bang voor waswas gebeurd het kuikentje had aan de verkeerde kant van het ei aangepikt (niet bij de luchtkamer ) er zat bloed bij het gaatje waar het ei was aangepikt.

Doordat de eieren onregelmatig van vorm waren kon het kuikentje niet draaien in het ei ,ik heb de eieren er af gehaald en in de broedmachine gelegd. Met behulp van de Egg Buddy (dit is een apparaatje waar je de hartslag van het kuikentje in het ei kunt meten),heb ik nog 2 kuikens kunnen redden. Deze heb ik verder met de hand grootgebracht.

Na 3 weken hebben ze weer 3 eieren gelegd,en deze waren weer niet goed van vorm,dus ook weer in de broedmachine uitgebroed. Het met de hand grootbrengen van ijsvogels is niet eenvoudig. De temperatuur moet in het begin op 36,5 graden Celsius in de opfok kast.

De jonge ijsvogels wegen als ze net uit het ei komen ongeveer 9 gram. Na 16 tot 20 uur krijgen ze de eerste voeding. Ze krijgen 10% van het lichaamsgewicht en dit 7x per 24 uur(ook s'nachts). De eerste week worden er visjes van 1 gram gevoerd na een week ga ik afwisselen met stukjes nestmuis en visjes. Iedere dag voor de eerste voeding worden de kuikentjes gewogen,en wordt er bepaald hoeveel ze per voeding te eten krijgen. De temperatuur gaat pas omlaag als ze bijna helemaal in de veren zitten. Naarmate ze meer gaan eten wordt de frequentie van het voeren ook terug gebracht naar een keer of 4 per dag,na 10 dagen hoef je s'nachts niet meer te voeren.

Net voor dat de ogen open gaan moeten ze worden geringd met een gesloten ring van 5mm doorsnede. Als de jonge Teugel ijsvogels zelfstandig zijn kun je ze de eerste maanden bij elkaar huisvesten in 1 volière op het moment dat ze broedrijp worden moeten ze per koppel samen geplaatst worden,of alleen.

Het zijn geen vogels voor een gezelschaps volière. Ze moeten in de winter vorst vrij gehouden worden. Ik hoop dat ik met dit verslag meer mensen voor het houden van ijsvogels heb geïnteresseerd,want het zijn prachtige vogels die een plaatsje in de avicultuur verdienen.