Kweekverslag met de Groene Woudhop / Kakelaar door: J. Bontenbal
De aanschaf:
Ik kocht in 2008 op een beurs in Zwolle een koppel groene kakkelaars. Het was een koppel dat geringd was van 2008 dus het waren nog jonge vogels. Ze zijn gekweekt in Vogelpark Ruinen. Het was een gesekst koppel, broer en zus.
Dit koppel moest op een dieet van insecten, runderhart en muisjes. Na een jaar gezocht te hebben naar iemand die deze vogels ook had zag ik opeens dhr Cornelissen op aviornis staan. Hij had 2 jonge koppels te koop staan.
Dhr Cornelissen wilde niet ruilen omdat hij ging minderen met vogels dus kocht ik het koppel erbij. Dus ik had 2 onverwante koppels. 1 koppel heb ik verkocht en de ander aangehouden.
Het gedrag:
De groene woudhop is een hele leuke vogel voor in de volière. Deze vogels zijn altijd opzoek naar eten tussen spleten. Tijdens de vlucht maken ze ook een geluidje ( niet hinderlijk).
Hun geluid is net alsof ze lachen, het kakkelen.
Deze vogels drinken niet maar zijn wel gek op badderen. Als er een struik nat gemaakt word zijn zij de eerste die daar doorheen gaan. De groene woudhop eet wel fruit.
De boomhoppen masseren elkaar ook op hun rug, of het een soort oefenen is om te paren weet ik niet maar ze doen het al van jongs af aan. Wel vooral de man bij de pop.
De kweek:
De groene woudhop is heel makkelijk om te houden, zolang ze maar in een blok kunnen slapen. Je kan ze bijna bij alles houden, behalve baardvogels daar gingen ze de hele dag achteraan. Ze zien er natuurlijk best gevaarlijk uit door hun lange snavel.
Zoals ik al schreef ze zijn heel makkelijk om te houden, maar om met deze soort te kweken komt er veel bij kijken. Er is heel weinig bekent over deze soort. Bij de mensen die ik ken lukt het niet meer of gaan eieren steeds stuk, of worden ze opgegeten.
Je moest geluk hebben met deze soort.
Het vrouwtje die ik in 2008 kocht is nu 4 jaar oud, wij hebben er nu 3 verschillende mannen bij gehad. Het koppelen is heel makkelijk dat geeft geen probleem. Ze voeren elkaar geregeld.
Een week voordat wij op vakantie gingen(22 juli 2012 ) hoorde wij een geluid in de volière die wij nog niet eerder hadden gehoord. Eerst konden wij niks zien, er lag ook een jonge tapuit in het nest dus die kon het ook zijn. Het bleek de pop van de boomhop te zijn. Ze bedelde bij de man voor eten.
De verzorging was nu voor 3 weken gelegd bij een bevriende vogelliefhebber, wij verzorgen in de vakanties elkaars vogels.
Het was 3 weken rustig in de tuin en misschien was dat precies goed voor de hoppen. Bij thuiskomst gelijk de tuin in, toen hoorde ik jonge vogels. Het bleken jonge hoppen te zijn. Mijn sleutels waren nog bij onze vogelvriend dus toen heb ik gelijk mijn broer gebeld die 3 minuten verder woont en gevraagd of hij kon komen. Ik moest insecten geven.
De broedtijd is iets korter dan 3 weken. Wij gingen weg op 22 juli weg toen waren er nog geen eieren. Twee dagen voordat ik thuis kwam zijn er al jonge gehoord. De jonge hoppen blijven zo’n 4 weken in het blok.
De jongen groeien echt heel hard. Ik had gelijk een spoed bestelling voor ringen gedaan.
De hoppen krijgen als voer: wasmotten, kruisspinnen ( deze zijn als eerst weg) meelwormen en bufflo’s + wat ze eventueel zelf vangen in de volière.
Ik maak elke dag een foto van de jongen omdat er weinig bekend is van de fok.
De hoppen gebruiken geen nestmateriaal. Ik had er kokosvezel in gedaan maar dat werd er uit gegooid. Daarna had ik er wat aarde in gedaan en daar liggen nu de jonge in.
Het zijn niet de mooiste jongen maar ben er toch erg blij mee. Er word niet veel gekweekt met de groene hoppen.
Ik had dus een spoed bestelling ringen gedaan ( 6,5 mm) die kwamen woensdag 22-8-2012 binnen. Ik ben pas weer lid dus wilde graag mijn eigen kweeknummer erop. Bij 1 jong ging 6,5 mm er niet meer omheen op een leeftijd van 14 dagen. Mijn vader had ook nog 3 x een 7 mm ring. Dus die heb ik er eerst omheen gedaan. De 2 andere jonge kregen ook een 6,5 mm om. Dit ging nog maar net. De ring ging prima over het voetje heen maar de tenen zijn erg lang dus dat ging echt net aan.
Ze groeien elke dag echt heel hard. Ik verwacht dat ze nu nog 15 dagen in het blok blijven zitten. De jongen zijn eerst roze en hebben dan witte dons maar dat gaat vrij snel weg.
Gedrag van de ouders tijdens de kweek:
Het zijn echt voorbeeldige ouders. Ze zijn totaal niet agressief naar de andere vogels. Ik heb een witkruinroodborst tapuit ook met een jong en die vallen elkaar niet aan. De toerako’s worden soms gevoerd door de hoppen.
Dit is hun eerst keer met jongen maar dat gaat erg goed.
Ik hoop dat meer mensen met deze vogels gaan kweken want het zijn hele leuke vogels voor in de volière. Niet agressief, heel erg ondernemend. Na 2,5 jaar kleuren de vogels pas naar hun groenige veren, met rode snavel.
Er werd mij verteld dat ze na anderhalf jaar broedrijp zijn.
De hoppen hebben heel wat boomstammen om in te broeden, maar hebben het makkelijkste blok uitgekozen. Een blok dat door een timmerman in elkaar gezet is. Waar je de voorkant eraf kan halen.
Misschien komt het door waar het hangt. Een beetje in het licht of in de struiken.