Vogelvereniging Vogelvreugd

Kweekverslag Diadeem Timalia

door: G. de Weert


Aanschaf

In het najaar van 2005 heb ik twee diadeemtimalies aan kunnen schaffen. Ik wist niet of het een koppel was, dat is bij deze vogels moeilijk te zien. De vogels deden het goed en zaten samen met een koppel driekleuren glansspreeuwen , koppel roodoor buulbuuls en allerlei andere kleine tropische vogels in een volière van 6m2 en 2,5 meter hoog met een nacht hok.

Voor de kweek

In februari zat opeens 1 diadeem dik en had een kromme poot ik had nog gekeken of de vogel te pakken genomen was door een andere vogel maar kon eigenlijk niets gevonden krijgen. Ik denk dat ie ergens klem heeft gezeten. Helaas lag deze vogel 2 dagen later dood op de grond.  Mijn vrouw had wel een roofvogel tegen het gaas zien hangen en weg gejaagd maar niet gezien dat de buulbuul op de grond lag. Half maart kom ik in een dierenwinkel en ging ik even in de vogel afdeling kijken en tot mijn verbazing zag ik daar een diadeem te koop. Ik gevraagd of het een man of een pop was maar dat kon de man mijn niet vertellen. Hij vertelde mijn wel dat je het verschil wil in de kuif kan zien de man heeft meer wit in de kuif. Ik heb de vogel maar op goed geluk mee genomen voor 75 euro en we zien wel wat het wordt.

Meer over de Diadeem Timalia

De vogels hebben een mooi bruin met wit kuifje en zijn groter dan een kanarie. Ze slapen in paren dicht tegen elkaar. Soms zingt het mannetje een druk kwetterend liedje met opgezette kuif. Ze eten daar vooral bladluizen, vliegjes, spinnetjes en allerlei andere kleine insecten aanwezig In de groene beplanting. Ook snoepen ze graag van nectar en besjes die sommige bloemen en planten voortbrengen. Ze zitten graag bij elkaar en het zijn zeer levendige vogels die graag door de struiken foerageren naar voedsel waarbij ze de gekste capriolen in de takken maken.

De kweek

Thuis gekomen met de vogel heb ik hem gelijk los gelaten in de volière en de diadeemtimalies zochten elkaar gelijk op en zaten direct bij elkaar. Ik nog goed gekeken of ik verschil zag in de kuif maar ik kon niets ontdekken. Begin juni zag ik tot mijn verbazing dat de diademen met nest materiaal gingen slepen. Na onderzoek bleek dat ze een komvormig nestje in de heksenbezem die begroeid is met hedera aan het maken waren.

Op 6 juni hadden ze het komvormige nestje klaar. Een paring heb ik niet waargenomen maar ik heb de vogel wel zien baltsen. Op 9 juni lag het eerste ei er in. Het ei is iets groter als van een kanarie de kleur is groen met bruin spikkels. De volgende 2 dagen werden er nog 2 eieren gelegd en begon de pop te broeden op 3 eieren. Met voeren bleef de pop gewoon op het nest zitten en verroerde haar niet.

Ik heb 1 keer een nest controle gedaan en dit ging onder luid protest van de pop en van de man. Na 13 dagen broeden zag ik dat er 1 ei uitgekomen was (dus toch een koppel). Een uur later keek ik nog een keer in de volière en zag dat er 2 jonge vogels op de grond lagen uit het nest gegooid en nog1 ei in het nest. Ik baalde daar wel van want ik had dat nog nooit gehoord over deze vogel. En een uur later gebeurde het ook met het derde jong. Dus wel een koppel maar geen jonge meer.

Nu was dit ook al gebeurd bij mijn koppel driekleuren glansspreeuwen dus ik dacht dat dat de daders waren deze eruit gevangen en apart gezet in een grote broedkooi van 120 bij 60 bij 60. Ik heb het oude nest laten zitten in de hoop dat ze nog een keer aan de gang zouden gaan. En ja hoor 2 juli lagen er bij nest controle er weer 3 eieren in na 13 dagen broeden kwamen de eieren weer alle 3 uit en er gebeurde weer het zelfde weer alle jonge dood op de grond.

Ik snapte er niets van dus zijn het niet de spreeuwen geweest deden ze het dan toch zelf. Ik tegen mijn vrouw vertelt en die vertelde mijn dat ze wel de roodoor buulbuul bij het nest gezien had. Dus was hij het misschien ik heb hem er ook uitgevangen en gelijk verkocht. Het nestje nog maar laten zitten in de hoop dat ze misschien voor de derde keer zouden proberen maar ik zag geen activiteiten meer bij het nest.

27 juli heb ik het nestje uit de heksen bezem gehaald en nog diverse andere nesten uitgehaald en het nest materiaal gewoon op de grond gegooid. Dan moeten ze maar zien wat de vogels doen want wij gingen 29 juli op vakantie en de buurman zou voor de vogels zorgen. Zondag 6 augustus kwamen we terug van vakantie en gelijk gekeken bij de volière en ik zag tot mijn verbazing dat de diademen weer een nest gebouwd hadden nu naast de heksenbezem ik ging gelijk kijken en zag dat er 2 eieren in zaten. Ik wist nu niet precies wanneer ze uit zouden komen maar dat wachten ik wel af.

Op 18 augustus lagen er 2 jonge in het nest en bleven er nu ook in. De pop bleef goed op het nest terwijl het mannetje druk in de weer was met het vangen van allerlei insecten. Ik bood zelf witte meelwormen, levende buffalowormen en diepvries buffalowormen en diepvries pinkys aan daar over deed ik regelmatig geraspte sepia voor de kalk en dit werd goed op genomen door de vogels de jonge groeide goed en ik kon regel matig nest controle doen.

De jonge zijn 5 dagen oud toen ik ze geringd heb met een 2,9 mm ring nr. 16 en 17 en dit ging bij 1 vogel goed maar bij de andere was de poot al bijna te dik. Na 7 dagen kwamen de eerste veren door en kon je het wit in de kuif al zien.

11 dagen na dat ze uit het ei zijn gekomen kijk ik in het nest en alle twee de vogels zijn er uit. Ik zag er geen op de grond liggen dus de volière maar in en daar zag ik ze al snel ze waren gewoon al uit gevlogen na 11 dagen. Ze werden nog steeds goed gevoerd en de meelwormen zijn niet aan te slepen. Regelmatig vangen mijn vrouw en ik vliegen en andere insecten om deze ook in de voerbak te doen en die worden dan ook gelijk opgehaald en gevoerd aan de jonge vogels. Ze groeien goed en zie ze al regelmatig op de voerplank.

Dit is mijn eerste kweek met deze soort en ik vind het een bijzonder mooie vogels en ga er volgend jaar weer mee aan de slag. Ik heb ondertussen nog twee diademen aan kunnen schaffen om onverwante koppels te kunnen maken.