Aangesloten bij de Nederlandse Bond van Vogelliefhebbers

Zonparkiet

Voor Foto's Zie onderaan. Onder

Nederlandse Naam:

Zonparkiet

Wetenschappelijke naam:

Aratinga Solstitialis

Verslag in PDF-formaat:

Voor het verslag over de Zonparkiet in PDF-formaat

Inleiding:

De zonparkiet aratinga solstitialis, wat betekent schitterende parkiet tot de zon behorend. Als je naar de kleuren kijkt van een volwassen vogel met al dat mooie geel en oranjerood zal deze vertaling niet zo vreemd klinken. De naakte oogring is altijd witachtig. Bij jonge vogels is nog heel veel groen te zien wat later bijna geheel verdwijnt terwijl de slagpennen blauw blijven. Met achttien maanden zijn ze volledig op kleur en ook de geslachtsrijpheid is dan bereikt. De beide sexen lijken geheel op elkaar en alleen endoscopische geslachtbepaling of DNA onderzoek kan uitsluitsel geven of het een man of pop betreft. Als je deze vogels voor het eerst ziet kun je er meteen verliefd op worden. Dan moet ik hier direct een kanttekening bij maken want het geluid wat ze maken is echt niet plezierig om te horen. Dus bezint eer ge begint is zeker een spreekwoord wat hier op zijn plaats is. Denk om je buren, niet iedereen is van het harde stemgeluid gediend. Men zegt wel eens dat met de hand grootgebrachte jongen minder lawaai maken, maar toch kunnen ze ’s-ochtends, ’s-avonds , of als ze iets vreemds zien aardig geluid produceren. Zeker storend in een huiskamer. Onze hobby is geen hobby om vogels te kopen en die dan van de ene naar de andere liefhebber te laten verhuizen. Nee, mensen laten we dit de vogels niet aandoen, daarvoor krijgen we teveel plezier van ze terug. Tegenwoordig zie je veel zonparkieten met de hand grootgebracht te koop staan. In het begin is het misschien leuk zo’n tamme mooie zonparkiet. En zal hij of zij wat minder herrie maken maar als de interesse gaat ontbreken dan hebben ze nog steeds aandacht nodig. Krijgen ze die niet zijn het net kleine kinderen, ze vragen/schreeuwen er wel om. Daarna worden ze vaak weer van de hand gedaan.

Voeding:

In de natuur eten ze zaden, noten vruchten enz. Hier aan moeten we dus ook voldoen in de volière. We denken hierbij aan zonnepitten, maïskolven, een goed mengsel voor grote parkieten, zadende grassen en noem maar op. En natuurlijk niet vergeten verse wilgentakken zodat ze wat te doen hebben en het schijnt nog goed voor ze te zijn ook.

Kweek:

Het broedproces wat dus op tweejarige leeftijd begint uit zich in het veelvuldig paren en de pop verblijft dan veel in het broedblok. Hierbij graaft ze een kuil in het aangebrachte materiaal wat kan bestaan uit krullen en wilgentakken die ze geheel versplinterd. De bodem wordt keer op keer omgewoeld waarbij het zelfs door het invlieggat naar buiten komt. Het broedblok moet altijd in de kooi hangen omdat ze dit ook als slaapplaats gebruiken De volgende afmetingen worden veel gebruikt 50 cm. hoog en 30 cm. breed en diep. Echter andere maten voldoen ook zeker, als het invlieggat maar ongeveer 6 tot 8 cm. bedraagt. Er komen ongeveer 6 eieren die 25 tot 28 dagen worden bebroed en als ze ongeveer 8 weken oud zijn verlaten de jongen het blok. Een prachtig gezicht. De vogels worden geringd met 6 mm ringen. Echter ook twee vogels van hetzelfde geslacht paren dus als je ze niet hebt laten sexen kun je lang op eieren wachten.

Algemeen:

Zonparkieten zijn levendige vogels die zich niet moeten vervelen, ja welke vogel eigenlijk wel. Kans op verenplukken en nog harder schreeuwen kunnen het gevolg zijn. Het mooiste is natuurlijk als je ze in een binnenvolière met een aansluitende open ren kunt houden. Het is een prachtig gezicht twee zonparkieten in een mals regenbuitje of in een heerlijk zonnetje. Fantastisch hoe de kleuren dan tot hun recht komen. Als je toch mocht besluiten een paartje van deze mooie vogels aan te schaffen koop dan bij een goede kweker die een kweekadministratie bijhoudt. En let goed op of de vogel wel alles heeft wat hij moet hebben, ontbreken er geen nagels (hoewel dit voor de kweek niet nadelig hoeft te zijn) is de vogel levendig enz. Je betaald al snel 500 euro tot 650 euro voor een goed koppel en als je dat naar de gulden omrekent zit je toch al dik boven de duizend. Daar mag je toch wel wat voor verwachten denk ik dan altijd. Raad ik je ook aan begin met een jong koppel, ook al is het dan wat langer wachten op eieren. Meestal zijn die ook nog wat goedkoper en je leert de vogels goed kennen en de vogels jou. Koop ook geen vogel die met de hand groot is gebracht en zet die bij een natuurlijk gekweekte vogel, er kan altijd iets misgaan. De vogels zijn ongeveer 30 cm groot en wegen ongeveer 130 gram, maar dit kan natuurlijk verschillen. De vogels kunnen in bijv. een garage best rond vliegen zodat ze als ze in kleinere kooien worden gehouden even hun vleugels kunnen strekken zeg maar. Voordeel is dat ze ook goed aan je wennen en iets lekkers uit je hand komen halen na verloop van tijd. Als je meer wilt weten over deze en andere aratinga soorten is er een heel leuk en goedkoop boek te verkrijgen. Het kost ongeveer 15 euro, het heet Aratinga’s van Herman Kremer en het isbn nummer is 90-73217-01-6. Ikzelf vond het een heel leerzaam boek met prachtige foto’s. Dit was een beknopt stukje over de zonparkiet. Met nogmaals de waarschuwing ga eerst eens bij een liefhebber kijken en vooral luisteren. Je leert er heel wat van.

Auteur en fotograaf

B. Veerman

Foto's

NB. Wacht eerst voor alle foto's zijn geladen! Als u eerder op een andere foto klikt laad hij niet verder! U ziet dat doordat in de balk onderaan 'Gereed' staat. Dan kunt u op een andere foto klikken!

Terug