Aangesloten bij de Nederlandse Bond van Vogelliefhebbers

Roodoorbuulbuul

Voor Foto's Zie onderaan. Onder

Nederlandse Naam:

Roodoorbuulbuul

Wetenschappelijke naam:

Pycnonotus jocosus

Kweek met de roodoorbuulbuul 2011

Het koppel heeft binnen de winter doorgebracht in een grote broedkooi met een glazen tussen schot zodat ze elkaar konden zien. Op 22 maart de r .o.b.b. in de buiten voilere gedaan het was mooi weer 17”c en de hele dag zon. Woensdag 27 april is het nest klaar in de klimop,29 april het 1”ei,30 april het 2”ei en 1mei het 3”ei en met broeden begonnen. Na 11- 12 dagen broeden komen op 12 mei alle 3 de eitjes uit,na 5 dagen wou ik ze ringen met 3,5mm ringen maar ze waren al te groot. Wat het voeren betreft geef ze elke dag diepvries pinkies,buffelwormpjes en geblanceerde diepvries meelwormen,soms met eivoer of met universeel en dat om en om en soms bestrooid met insectenstrooipoeder en met spirulina. De r.o.b.b. pop broed alleen,de man houdt de wacht zodat er geen ander vogels in de buurt van het nest komt. De jongen wordt door de beide ouders gevoerd ook stukjes fruit (appel,peer en banaan).

Op 22 mei zijn de 3 jonge vogels uitgevlogen het zijn vogels zonder staart,ze komen niet op de grond ze blijven hoog in de voilere bij elkaar op een tak,ze zijn bruin op de rug en wit op de buik,je hoort ze niet roepen als ze honger hebben. Ze zijn nu 3 dagen uitgevlogen en ik zie nu dat de r.o.b.b. pop veertjes uittrekt op de buik van de jonge vogeltjes ze zijn nu alle 3 op de buik kaal,na 2 dagen was het uittrekken van de veertjes afgelopen ze waren wel kaal maar hadden er geen last van. Na een week uitgevlogen te zijn worden ze wat actiever en de staart is al een hele stuk gegroeid ze zitten s”nachts tegen elkaar aan,maar nooit op dezelfde tak. Ik geef ze nu 2x daags 15 witte meelwormen s”morgens en s”avonds en 3x daags, geblanceerde meelwormen met diepvries pinkies en buffelwormpjes (3x dessertlepel) soms met insectenstrooipoeder,spirulina en dit vermengd met uiverseel of zelfgemaakte eivoer. Op 30 mei was het een mooie zomerse dag en de jonge vogels vlogen de hele dag rond in de voilere ze waren nu veel actiever als de afgelopen dagen. Ook op 30 mei was de 2 ronde begonnen ze hadden eerste ei gelegd de 2 dagen erna elke dag een ei dus hadden ze weer 3 eitjes en op 31 mei zijn ze begonnen met broeden. De jonge van de 1 ronde beginnen op 1 juni zelf te drinken ze moeten nog wel gevoerd worden ze zitten wel regelmatig bij het voerbakje. De man voert de jongen meestal soms komt de pop van de nest af om mee te helpen voeren.

De jongen eten ook veel fruit (appel,peer en banaan). Op 8 juni beginnen de jonge zefstandig mee te pikken in het fruit en het voerbakje,de jonge zijn bijna net zo groot als de ouder vogels. 13 juni de jonge vogels uitgevangen,want het gaf problemen met de 2 ronde waarvan op 12 juni de 3 eitjes uitgekomen zijn,de jongen van de 1 ronde zaten te dicht bij het nest en eisten al het aangeboden voedsel op,zodat de jongen van de 2 ronde te weinig voedsel kregen. Als men de jonge vogels apart zet moet je ze fruit geven en hetzelfde soort voerbakje geven want dat bakje kennen ze geld ook voor drinkwater.

Op 15 juni de vogels geringd met 3,5mm ring. 21 juni zijn de vogeltjes uitgevlogen ze waren pas 10 dagen oud,eentje heeft het overleeft de ander 2 lagen dood in de voilere,want het heeft de hele dag geregend,volgens mij zijn ze ergens van geschrokken omdat ze te vroeg uitgevlogen zijn. 23 juni waren ze het nest aan het herstellen voor de 3 ronde. Ook het enige jong werd weer op de borst kaal geplukt,het is nu veel erger als bij de vorige 3 jonge ,ik denk omdat hij alleen is.

Ronde 3 26 juni ei nr 1,27juni ei nr 2 en ook met broeden begonnen,28 juni ei nr 3. 8 juli 1 ei uitgekomen en 9 juli de andere 2 eitjes. Dinsdagavond 12 juli alle drie geringd met 3,5mm ringen. Op 16 juli de vogel van de 2 ronde uitgevangen want die eiste al het voer op. 19 juli de vogels uitgevlogen van de 3 ronde,de jonge vogels van de 3 ronde worden niet kaal geplukt,bij ronde 1 en 2 werden ze wel kaal geplukt.

Op 28 juli zijn de ouder vogels in de rui gevallen,daarom heb ik het nest verwijderd. Het is een mooi resultaat het seisoen 2011 met 7 jonge roodoorbuulbuuls op stok.

P Looymans 26-11-2011.

Foto's

NB. Wacht eerst voor alle foto's zijn geladen! Als u eerder op een andere foto klikt laad hij niet verder! U ziet dat doordat in de balk onderaan 'Gereed' staat. Dan kunt u op een andere foto klikken!

Terug