Aangesloten bij de Nederlandse Bond van Vogelliefhebbers

Japanse Nachtegaal

Voor Foto's Zie onderaan. Onder

Nederlandse Naam:

Japanse Nachtegaal

Latijnse naam:

Leiotrix lutea

Continent van herkomst:

Azië (China, Pakistan)

Specifiek vindgebied :

Zuiden van China, het noorden van de Chinese provincie Changtze, Noord-Birma in het gebied van de Himalaya en naar het westen toe Pakistan.

Himalajagebied van Kashmir in het westen tot Assam in het zuidoosten. West- en Noordoost-Birma en Noord Tonkin;van Zuid-China noordwaarts tot Changchun, Zuid-Zhengzhou tot de monding van de Jangtsekiang; ingeburgerd op enkele Haiwai-eilanden.

Grootte:

15 tot 15,5 cm

Algemene Omschrijving:

Voor het eerst in 1866 in Europa in de dierentuin van Londen. Sindsdien regelmatig op de vogelmarkt. Door hun beweeglijkheid, mooie gladde bevedering, goede zang, gemakkelijke verzorging en sterkte (leven 10-15 jaar, soms zelfs tot 23 jaar) zijn ze zeer geliefd, worden van alle vruchten- en insekteneters het meest gehouden. Door hun grote nieuwsgierigheid worden ze al gauw tam. Vaak verstoren ze de nesten van andere vogels en bij kleinere vogels worden vaak de jongen uit het nest gehaald en opgegeten, daarom opletten in de broedtijd en eventueel de Japanse nachtegaal apart onderbrengen.

Geslachtsonderscheid:

Geslachtsonderscheid is niet duidelijk te zien; de kop is iets matter van kleur, de smalle, witte dwarsstreep op de bovenkant van de staart ontbreekt of is slechts vaag zichtbaar.Een ander geslachtsonderscheid is het geluid. Alleen de man zingt de pop roept alleen. Het uiteinde van de staart is zwart. Bij de pop is dit ca 1/2 cm. bij de man ca 1 1/2 cm. Als je hier op let gaat het nooit fout.

Speciefieke kenmerken:

Mannetjes en poppen hebben een verschillende, karakteristieke lokroep; de mannetjes zijn bovendien goede zangers; de zang is luid en welluidend.

 

Volière (Omgeving):

Leefgebied: onderhout van bergbossen, struikgewas en graslanden, plantages.

Voedsel:

De Japanse nachtegaal is voor een insecteneter vrij gemakkelijk te houden, omdat ze ook bessen en zaden op de menulijst heeft staan. Zo kan men als basis het in de winkel verkrijgbare weekvoer gebruiken. Er zijn al gedroogde insecten aan toegevoegd.

Hardgekookte eieren en af en toe een vitaminen-, mineralen- of aminozurenpreparaat kunnen het weekvoer completeren.  Het geheel kan dan aangevuld worden met fruit en bessen, bijvoorbeeld    stukken appel, peren, banaan, sinaasappel, rozijnen, wilde en tuinbessen. Overigens kan men zo'n voorraad van bessen voor de winter makkelijk aanleggen: vlierbessen, vogelbessen en vuurdoornbessen kunnen goed worden gedroogd.

In plaats van de toegevoegde gedroogde insecten bij het in de winkel verkrijgbare weckvoer, is het beter er af en toe levend voer naast te geven. Als insectenetende vogel is het van groot belang, en zeker voor het fokken, dat insecten en dergelijke verstrekt worden. Ter afwisseling kan rauw of gekookt fijngemalen rundvlees, vermengd met zemelen of beschuitkruimels, gegeven worden.  Ook fijngemalen kevers, kreeftjes of garnaaltjes worden genoemd als delicatesse.

Dit kan dan twee keer daags in kleine hoeveelheden verstrekt worden.

De hapjes kunnen met wortelsap of geraspte appel bevochtigd worden. Ook gekocht voer moet iets bevochtigd worden, maar beslist niet te nat. Is het erg warm weer dan kan her beste meerdere keren per dag kleine hoeveelheden gegeven worden in verband met bederf van het voer.

Verder worden mierenpoppen en eieren, maden, regenwormen, krekels, rupsen en spinnen verstrekt.

Kweek:

Ze maken van kokosvezel een open nest of knappen een “gevonden” nest weer op. (oud merelnest bijv.) Hierin leggen ze 3-4 eitjes die ze beiden om de beurt 13 dagen bebroeden. Na nog eens 13 dagen vliegen de jongen uit, die de eerste 3 tot 4 dagen nog niet kunnen vliegen. Ze kruipen dan wat onhandig door de takken van de struiken. De jongen worden nog zeker 3 weken door de ouders gevoerd. Vaak begint de oude pop alweer aan een nieuw nest.

Foto's:

Foto 1 - 4 Wim van der Linden, Foto 5 - 9 Tonnie van Hees uit Doesburg, Foto 10 Ruth de Vries

Foto's

NB. Wacht eerst voor alle foto's zijn geladen! Als u eerder op een andere foto klikt laad hij niet verder! U ziet dat doordat in de balk onderaan 'Gereed' staat. Dan kunt u op een andere foto klikken!

Terug